Autómentes napok a családnak

Iktassunk be néhány napot, amikor négyről inkább két kerékre váltunk!

Minden évben szeptember 22-én rendezik meg az Autómentes napot, ami már 1998 óta létező szokás. A környezettudatosságra nevelés jegyében, illetve a balesetmentes közlekedés fontossága érdekében ilyenkor különféle rendezvények várják a bicikliseket. Nem kell egészen őszig várni, hogy félretegyük kicsit a megszokásainkat, és kipróbáljunk valami újat!

A nyár ideális időszak ahhoz, hogy kicsit több mozgást iktassunk be a mindennapokba. Persze nem a negyven fokos hőségben érdemes kipróbálni, hogy milyen Magyarország öt legjobb kerékpárútja, de kellemesebb időben megéri belevágni! És persze, ettől függetlenül érdemes kipróbálni a biciklis túrákat, de a hétköznapokat is. Gondoljuk át, hogy mik azok a tevékenységek, amiket el tudnánk intézni autó nélkül is, mégis inkább azt választjuk közlekedési eszközként.

Az egész család profitálhat belőle, ha például a közelben élő barátok, nagyszülők látogatása ezentúl nem autóval, hanem kerékpáron történik majd. Emellett ma már a legtöbb női kerékpár kosárral felszerelt, amivel akár a kisebb bevásárlásokat is kényelmesen intézhetjük, ami nem csak a környezetünket nem terheli, de a mozgást is sikerült becsempészni így az egyébként autóban ülve töltött pillanatok helyére. Az egészségünk fontos, a gyerekek egészségéről nem is beszélve, ha pedig az egész család nyeregbe pattan, nem csak jó példát mutatunk, hanem közösen dolgozunk előbbi megóvásán. Sőt, az olyan közlekedési alapokat, amiket gyalogosan máshogy érzékelnek, a gyerekek biciklin könnyebben megtapasztalnak, így tehát kellő odafigyeléssel segíthetünk nekik, hogy elsajátítsák ezeket. 

Ez nem azt jelenti, hogy azonnal el kell adni a családi autót, pusztán annyit, hogy magunknak, a környezetünknek és a jövőnek is jót teszünk, ha néha más megoldást választunk helyette. A biciklizés pedig amellett, hogy remek közlekedési eszköz, örömforrás is, amit ha a gyerekek is megtapasztalnak, együtt újabb és újabb programokat szervezhetünk, ami aktív és egészséges kikapcsolódás lesz az egész család számára.