Az állatasszisztált terápia gyógyító hatásai

Köztudott, hogy mennyire jó hatással van mentális egészségünkre egy négylábú társsal való barátság. Ezekből a tapasztalatokból, és megfigyelésekből alakult ki az állatasszisztált terápia, ami nagy segítséget jelent a lelki bajok leküzdésében – írja a divany.hu.

Több kutatás is bizonyította, hogy az ember és a háziállata közötti köteléknek számos jótékony hatása van, az állatok terápiás asszisztensként való használata pedig egyre gyakoribb az utóbbi időben. A depresszióval, vagy szorongással küzdőknek rövid és hosszú távon is segítséget jelent, ha állatokkal foglalkoznak, legyen szó kutyáról, macskáról, vagy egyéb házikedvencről. Ennek oka, hogy az állatok képesek feltétel nélkül szeretni, és nincsenek előítéleteik sem. A terápia állhat etetésből, simogatásból, közös játékból, de akár csak abból is, hogy az állat és ideiglenes gazdája egymás mellett üldögél egy darabig.

A kutatók szerint amikor állatokkal foglalkozunk, agyunkban emelkedik a szeretethormonnak is nevezett oxitocin, valamint a boldogsághormonnak nevezett szerotonin szintje is. Ennek köszönhető, hogy az állatok dédelgetése, simogatása nyugtatóan hat ránk.

A házi kedvencek nem csak a lelki gondokkal küszködő emberek számára jelentenek segítséget. Általánosságban elmondható, hogy az állattartás növeli a szellemi aktivitást, hiszen kedvencünk folyamatos gondoskodást igényel, és természetesen a fentebb leírt pozitív hatások is érvényesek mindenkire, aki háziállatot tart.

Azoknak sem kell azonban lemondaniuk a terápia jótékony hatásairól, akik jelenleg valamilyen oknál fogva nem tudják vállalni, hogy háziállatot tartsanak, ugyanis bármikor lehet jelentkezni állatterápiás foglalkozásra, vagy önkénteskedhetünk menhelyeken, lovardákban.

Ha tovább szeretné olvasni a cikket, kérjük kattintson ide »»»