Isteni majonézes saláták – minden napra valami finomság!

A majonézes saláták önmagukban is finomak, de köretnek is megállják a helyüket! Ezeket a finomságokat még a pasik is szeretik! 🙂

Majonézes burgonyasaláta

Másfél kiló kifli-, rózsa- vagy gülbaba-burgonyát héjában megfőzünk. Meghámozzuk, karikákra vágjuk. Egy edénybe gyengén sózott, ecetes salátaöntetet készítünk, annyit, hogy a burgonyát ellepje. Hideg helyen állni hagyjuk, miközben elkészítjük a majonézmártást, és tálalás előtt az ecetes léből kiemelt burgonyát belekeverjük.

Majonézes spárga

Fél kiló spárgát, éles késsel, hengeralakját megőrizve, meghámozunk, fás végeit levágjuk, majd bő, gyengén sózott, cukrozott vízben puhára főzzük. Leszűrjük, szitán lecsurgatjuk, s amikor kihűlt, két-három centi nagyságúra feldaraboljuk. Tizenöt deka tisztított zellert ugyancsak puhára főzünk, tizenöt deka hámozott almát a zellerrel együtt csíkokra vágunk. Tizenöt deka majonézt porcukorral, citromlével ízesítünk, és az elkészített anyagokkal finoman összekeverjük.

Majonézes karfiolsaláta

Nyolcvan deka tisztított karfiolt rózsáira szedünk, gyengén sózott vízben puhára főzzük, ügyelve, nehogy túlpuhuljon, mert akkor a keverésnél összetörik. Egy kevés tárkonylevelet, zöldpetrezselymet finomra vágunk és tizenöt deka majonézmártásban elkeverjük, majd belehelyezzük a karfiolt és óvatosan átkeverjük. Egy kevés gépsonkát finomra vágunk, a saláta tetejére szórjuk.

Majonézes szárnyas saláta

A levesben főtt szárnyas – lehet jérce vagy pulyka – melle részét lefejtjük, bőrétől megtisztítjuk, a csontokról leszedett húst vékony metéltre vágjuk. Negyven deka burgonyát héjában megfőzünk, még melegen meghámozzuk, ha kihűlt kockákra vágjuk. Tizenöt deka zellert ugyancsak megfőzünk és kockákra vágunk. Tizenöt deka almát meghámozva szintén csíkokra vágunk, húsz deka majonézt finomra vágott petrezselyem zöldjével, tárkonnyal, ízlés szerinti porcukorral, egy kanál mustárral ízesítünk, majd az elkészített anyaggal összekeverjük.

Majonézes tojássaláta

Hét kemény tojást először negyedekre, majd apróra vágunk, négy-öt nem túl érett csemegeparadicsomot héjától megtisztítva cikkekre vágunk, tizenöt deka sűrű majonézmártást kevés borssal, sóval, finomra vágott petrezselyemmel és metélőhagymával, citromlével ízesítünk. Majd óvatosan hozzákeverjük a tojást és a paradicsomot.