Tudtad, hogy az intelligencia az anyától öröklődik és nem az apától?

Sok apuka szomorú lesz majd emiatt, de a kutatók bebizonyították, hogy az x kromoszómák, amelyeket a nőktől örökölnek a gyermekek felelősek az intelligenciáért. Az x kromoszóma további dolgokat is befolyásol, amelyek a tudásért felelősek. Dr. Keith Witt

Mindeddig azt gondoltuk, hogy mind a két szülőtől örökli a gyermek az intelligenciáját. Most azonban úgy tűnik, hogy a nőktől öröklik ezt a gyermekek és nem pedig az édesapjuktól. Alá kell húznunk, hogy ezt a kutatást még nem igazolták más formában. A genetikai kutatás nagyon bonyolult és komplex dolog.

A téma nagyon érdekes, ezért úgy gondoltuk, hogy érdemes tovább boncolgatni.

A kromoszómák szerepe

A kromoszómák sejtszintű információkat tartalmaznak. A nőknek két X kromoszómájuk van, a férfiaknak egy X és egy Y.

A baba fogantatásának folyamán egyes gének bekapcsolódnak, mások nem aktivizálódnak. Az anyától kapott intelligenciáért felelős gének bekapcsolódnak.

A kutatás eredménye és összegzése

A kutatás szerint az X kromoszóma felelős leginkább a gyerek mentális fejlődése miatt. A nőtől nagyobb mértékben öröklik a gyerekek az intelligenciát, mivel ők két X kromoszómával rendelkeznek, amíg a férfiak csak eggyel. A tudósok persze nem csak ezt vették figyelembe. A vizsgálatok folyamán kísérleti egereken végeztek kutatásokat, így észrevették, hogy azoknak az egér embrióknak akiknek anyai géneket adtak nagyobb részben, aránytalanul nagy lett a koponyájuk és az agyuk a testükhöz képest.

Azoknak az embrióknak, amelyeknek leginkább apai géneket adtak, nagyobb méretű és erősebb lett a testük, de kisebb a koponyájuk és az agyuk. A kutatók találtak hat olyan agyi részt, ahol csak anyai, vagy csak apai gének találhatóak. Érdekes megfigyelés, hogy az agykéregben nem voltak apai gének. Az agykéreg a végrehajtó funkciók miatt felelős, mint a nyelv, a dolgok megtervezése, a logikus érvelés képessége, valamint az absztrakt gondolkodás.

Az, hogy az anyától kapja a gyermek az intelligenciáját, nem új keletű felfedezés. A Cambridge-i Egyetemen 1984-ben kutatták az agy fejtődéséé, a kutatás eredménye szerint az anyai gének nagyobb mértékben felelősek a gyermek agyi fejlődése miatt. Skóciában végeztek egy kutatást 12.686 ember vett részt benne, 14 – 22 év közöttiek voltak. A kutatás folyamán az IQ-t is tesztelték. A résztvevők intelligenciaszintjét az anya intelligenciája alapján tudták a leginkább megtippelni.

A kutatások szerint az anyai gének felelősek leginkább a gyermek kognitív tulajdonságai miatt. Sokan azt vélik, hogy nem csak a gének felelősek az intelligenciáért. A nevelés is nagyon fontos, a gondoskodás, a figyelem. Mivel a legtöbb időt az anya tölti a gyermekkel, ezért ez is egy erős  kapocs közöttük. Az anyák hatalmas szerepet töltenek be a gyerek kognitív fejlődésében.