Az indiai Hawa Mahal a maharadzsa háremének lakhelye, amelyen 950 ablak van, és nincs egyetlen lépcső sem!

India egy igencsak különös kultúrával és csodálatos építészeti stílusokban bővelkedő ország. A Jaipurban található a Hawa Mahal, vagyis a Szelek Palotája, amely egyike ezen csodáknak. A XVIII. században épült az indiai maharadzsa részére, egészen pontosan annak sok felesége részére. Maga a palota egyedülálló, hiszen belső szerkezetét úgy alakították ki, hogy belül, a sok ablaknak hála, hűvös mikroklíma keletkezzen, de amiben világviszonylatban is egyedülálló az az, hogy nem rendelkezik lépcsővel!

A Szelek Palotája igazából egy nagy épületegyüttes, melyet Sawai Pratap Singh maharadzsa parancsára építettek, aki a XVIII. században uralkodott India ezen régiójában. Szigorúan építészeti oldalról nézve a Hawa Mahal egy hatalmas, háromtagú épület egyik része, mely a maharadzsa háremének szolgált lakhelyéül.

A Szelek Palotája egyedülálló olyan szempontból is, hogy több száz ablaka van, melyeket oly módon helyeztek el az épületen, hogy mindig lengedezzen némi szellő a palota szobáiban, ami ahhoz vezet, hogy kellemesen hűvös van az épület falai között a legmelegebb napokon is. Ez gyakorlatilag, egy gondosan tervezett szellőztető rendszer, amely tökéletességével máig ámulatba ejt mindenkit. És még akkor is működik, ha az utcán egyáltalán nincs szellő és áll a levegő. Az épület falai között ekkor is kellemes mikroklíma keletkezik. Összességében több mint 950 ilyen nyílászáró található az épületben, amelyek közül sok színes üvegablakkal díszített.

A komplexum építésének története sem kevésbé érdekes, mint az architektúrája. Az épület maga rózsaszín homokkőből épült, és nagyon festői a homlokzata. Kezdetben a palotát, mint egy Krisnának szentelt templomot képzelték el, ezért még a homlokzat is ennek megfelelően lett kialakítva, azaz oly módon, hogy úgy nézzen ki, mint egy nagy korona. De később Sawai Pratap Singh maharadzsa megváltoztatta a döntését, és úgy határozott, hogy gyönyörű feleségeinek palotájaként szolgál majd az épület. A számos ablaknak tisztán haszonelvű célja volt: tudniillik innen szemlélhették a felségek, mi folyik az utcán, míg maguk eközben rejtve maradtak a tekintetek elől. Azért kellett így lennie, mert a feleségeknek az uralkodók megtiltották, hogy megjelenjenek idegenek szeme előtt, és a legenda szerint minden maharadzsa-feleség az ablakban ült, és figyelte a külvilágot.

Az egyedülálló hűtő-szellőztető rendszerén kívül a Szelek Palotája rendelkezik még egy építészeti különlegességgel: klasszikus értelemben nincs lépcsője. Az épület 5 szintes, melyek között különös, szolid átmenetekkel lehet közlekedni.

Ma már a valamikori maharadzsa háremének épülete nyitott a látogatók számára, és egyben Jaipur turisztikai látványossága. Az egyedi palota mellett múzeumok és számos ajándékbolt is található.