Az ölelés a kommunikáció legszebb formája

Az ölelés az egyik legnagyszerűbb dolog, amit adhatunk egymásnak. Az ölelés gyakorlatilag önmagában egy terápiával ér fel. Amikor megölelnek minket, úgy érezzük, hogy törődnek velünk, hogy szeretnek, megértenek minket, és ez minden tekintetben kellemes érzés. Van még valami az ölelésben, ami túlmutat az érzéseken. Gyakorlatilag tudományosan bizonyított folyamatok sora zajlik le bennünk minden egyes öleléskor, akár mi kapjuk, akár mi adjuk.

Amikor megölelnek minket, olyan mély fiziológiai változásokat tapasztalhatunk, amiket leginkább úgy írhatunk le, hogy ezektől a végletekig embernek és élőnek érezhetjük magunkat.

1. Kiegyensúlyozza az idegrendszert

Csak azzal, hogy valakit megölelünk, máris elkezdtük az illető idegrendszerét kiegyensúlyozni. A bőrben található, kicsi, tojás alakú nyomásérzékeny szenzorok -melyeket Pacíni-féle testecskéknek hívnak- az agyunkhoz kapcsolódnak a bolygóidegen keresztül. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy érezzük, amikor megérintenek minket.
Amikor megölelsz valakit, a pára és az elektromosság izgatja a bőrt, ezalatt pedig az összefüggő pszichológiai és fiziológiai hatások kialakulása egyensúlyozza ki a pataszimpatikus idegrendszert.

2. Csökkenti a stresszt

Az ölelés azonnal és hatékonyan csökkenti a stresszt, mégis gyakran alulbecsüljük az ölelés jótékony hatásait. Amikor megölelünk valakit, a testünkben lévő kortizolszint (stresszhormon) jelentősen lecsökken, ennek köszönhetően tudunk lecsillapodni és tiszta fejjel gondolkodni. Amikor legközelebb a pároddal találkozol, adj neki egy jó nagy ölelést!

3. Jobb kedvre derít

Amikor megölelsz valakit, a szerotoninszint elkezd növekedni, ezt a hormont nevezzük a boldogsághormonnak, ez szükséges ahhoz, hogy pozitív hozzáállásod, jókedved legyen, emellett az önbizalmad is megdobja.

Amit érdemes megjegyezni, hogy amikor depresszióról beszélünk vagy ha valaki nagyon magányos, akkor az nagyban „köszönhető” a rendkívül alacsony szerotonszintnek.
Amikor valakit megölelsz, az agy több szerotoninnal és endorfinnal árasztja el az ereidet, ami elégedettség-érzéssel tölt el és kiűzi belőled a rosszkedvet, és a bánatot.

4. Ellazítja a testet

Az ölelés a lehető legjobb módon lazítja el az izmaid, ugyanis az ölelés során az izmok megszabadulnak a feszültségtől. Ebből is látszik, hogy az ölelésből sosem elég!

5. Javítja a szív állapotát, lassítja a pulzust

Az ölelésnek megvan az a remek képessége, hogy lelassítja a szívverést. Az észak-karolinai Chapel Hill Egyetem tanulmánya érdekes dologra világított rá: azoknak az önkéntes tesztalanyoknak, akiket a partnerük ritkán vagy egyáltalán nem ölelt meg, tízzel magasabb pulzussal vert a szívük, mint azoknak, akik gyakrabban ölelkeztek partnerükkel. Gyakorlatilag minél alacsonyabb a nyugalmi pulzusod, annál kisebb az esélye, hogy bármilyen szívproblémád alakuljon ki.

Összességében kijelenthető, hogy minden egyes nap többször kellene megölelnünk egymást a mentális és fizikai egészségünk érdekében.