A Szonja nevet kapta a Szegedi Vadaspark fehér oroszlánja

Fotó: Endrédi Lajos / www.zooszeged.hu

Ez a fajta az egyik legtitokzatosabb állatnak számít Afrika-szerte.

Nem mindennapi eseményről számolhatott be a Szegedi Vadaspark igazgatója, Veprik Róbert, ugyanis világos, fehér oroszlán született. Az igazgató az orvosi vizsgálatok után elmondta, az állatkert nőstény oroszlánja, Nadja május 15.-én adott életet kicsinyének, aki teljesen egészséges, és a megfelelő ütemben fejlődik.

A kölyköt és Timba névre hallgató apját pár hétig elkülönítik egymástól, (az apa oroszlánok „féltékenyek” lehetnek az újszülöttre) de ennek letelte után az egész családot láthatják majd a látogatók. A kis Szonját kamerákon keresztül is figyelik, így az állatkert honlapján bárki figyelheti, mit csinál éppen.

Az igazgató elárulta, ez mindössze a második alkalom, hogy sikerült a ritka színváltozathoz tartozó oroszlánokat szaporítani Szegeden. Szonja nővérét a győri Xantus János Állatkertben nevelik.

A köznyelvben fehérnek nevezett, valójában halvány bézs színű oroszlán Afrika egyik legtitokzatosabb állata, ugyanis évszázadokon keresztül nem volt bizonyított, hogy valóban léteznek. Az első feljegyzés 1930 körül származik, de ekkor még sokan csak fantáziálgatásnak tartották a fehér oroszlánt. 1975-ben azonban bizonyosságot nyert létezésük, ekkor egy biológus készített fotókat fehér oroszlánokról Dél-Afrikában.

Szonja egy éves koráig maradhat a Szegedi Vadasparkban, utána egy másik állatkertet keresnek majd neki.