Az orvosok figyelmeztetnek: Többé ne adj a gyermekednek hot-dogot!

Az amerikai orvosok azt tanácsolják a családoknak, hogy ne etessék a gyerekeket hot-doggal. Annak ellenére, hogy a legtöbb amerikai számára ez az egyik kedvenc nassolnivaló és évente 155 millió darabot fogyasztanak el belőle.

Egy kutatás szerint azok a gyerekek, akik havonta 12 hot-dognál többet esznek, 9-szer nagyobb eséllyel lesznek leukémiásak.

A kutatás azt is mondja, hogy azok a terhes nők, akik heti 1 hot-dogot esznek meg, nagy valószínűséggel fog olyan gyermeket szülni, akinél később agydaganat fejlődik ki. Ez bifunkcionálisan működik, azaz, ha az apa eszik hot-dogokat, mielőtt megtermékenyítené feleségét, nagyobb a valószínűsége annak, hogy a születendő gyermek rákos lesz.

Mindezért a hot-dogban lévő nitrit adalék tehető felelőssé.

A hot-dog nitirt adalékanyagokat tartalmaz a botulizmus kiküszöbölésére, de nagyon jelentős egészségkárosító hatásokkal rendelkezik. Amikor a virslit főzik, az aminok és a nitritek összekeverednek. Az aminok természetes módon megtalálhatók a húsban, de amikor nitrittel találkoznak, karcinogénekké, azaz rákkeltővé válnak.

Ezért célszerű örökre abbahagyni a hot-dog evést. Ha ehhez nem tudnánk tartani magunkat, legalább drasztikusan csökkentsük belőle az adagokat!