Az ülőmunka új szintre emelhető egy állítható magasságú asztallal

emelhető asztal

Hogy mi a probléma a sok üléssel? Az, hogy sajnos sok betegség indikátora éppen ez a testhelyzet. A számtalan ülve töltött óra. Igen ám, de mit lehet tenni, ha milliók végeznek ülőmunkát? Nyilván a munkahelyváltás nem minden esetben megoldható ötlet, s egyébként sokszor nem is releváns felvetés. Még jó, hogy akad egy olyan kiút, amire egyre többen találnak rá, és ami pontot tehet az ülésből fakadó kényelmetlenségek végére.

Mit jelent az, hogy az asztal magassága állítható, és miért olyan jó ez?

Először is utóbbi kérdésre az a válasz, hogy a magasság változtatásával a test statikus tartása is átalakul. Nem mindig ugyanabban a pozícióban helyezkednek el a vállak, a gerinc, a karok, ezáltal az elgémberedésnek sokkal kisebb az esélye. Az állva végzett munka viszont egy egészségesebb alternatíva. Az emelhető asztal közbenjárásával akár még ez a forgatókönyv is megtapasztalható. Ám azért azt lényeges kihangsúlyozni, hogy amikor álló feladatvégzésről beszélünk, akkor olyan tartásra gondolunk, ahol a hát egyenes, a gerinc görbéje minél ideálisabb, a vállak kicsit hátrahúzottak, magyarul a testhelyzet egésze tankönyvszerű. Azért erre viszonylag kevesen képesek hosszútávon. Ezért már az is óriási eredmény, ha nem mindig ugyanolyan magasságú az asztal, lévén így is jelentős horderejű változások érhetőek el.

Mi a baj a folyton azonos asztalmagassággal?

Az, hogy az izomzat előbb-utóbb beköt, amit végül a csontozat, az ízületek is megéreznek. Idővel megjelenhetnek a különböző eredetű fájdalmak: hát, váll, derék, gerinc, csípő. Magyarul a vázrendszer egésze megsínyli a nem megfelelő körülményeket. Ez a szituáció az évtizedek során extrém mértékben elhatalmasodhat, elfajulhat.

A megoldás egyszerű, a kivitelezés nagyszerű. Az állítható magasságú íróasztalok gyógyírként szolgálhatnak a testet zsibbasztó helyzetekre.