Betilthatják a szívószálat és a műanyag keverőpálcikát

Döbbenetes mennyiségű műanyag kerül az óceánokba

Hétfőn tárgyalja az Európai Bizottság a szívószálak, a műanyagból készült keverőpálcikák, tányérok, poharak, lufikhoz használt pálcák ügyét. A cél, hogy csökkentsék a műanyag hulladék mennyiségét, mert ha a helyzet változatlan marad, 2050-re a tengerek megtelnek plasztikkal.

“Minden másodpercben körülbelül 700 tonna műanyag kerül az óceánokba.”

nyilatkozta az német ARD műsorában Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke. A Bizottság szakértőket kért fel annak megállapítására, hogy melyik az a 10 műanyag termék, ami a leggyakrabban kerül hulladékként a vízből a tengerpartokra. Az eredmények szerint a műanyag tányérok, evőeszközök és szívószálak jelentik a legnagyobb veszélyt. Amint sikerül kidolgozni tervezetet ezen termékek környezetbarát alternatívákkal való helyettesítésére, az EU be fogja szüntetni őket.

Május elején már nagy viták bontakoztak ki a kérdés körül. Az akkor felvetett javaslat szerint be kellene tiltani a műanyag tányérokat, poharakat, evőeszközöket, valamint a fültisztító pálcikákat és a lufik szárát képező műanyag csövecskéket is. Sokak szerint azonban ezen termékek egy része kifejezetten party kellék, amit az emberek rendszeresen használnak és nem tudnak mivel kiváltani. Ám a német ARD értesülései szerint ennek ellenére a végleges javaslatban mégis szerepelni fog a betiltásuk. Az Európai Bizottság álláspontja szerint ezeknek a termékeknek ugyanis ma már létezik környezetbarát alternatívájuk.

A német kormány a legelszántabb a probléma megoldását illetően

“Ahol ezek az eszközök már kiválthatók környezetbarát megoldással, ott ezt szükséges európai szinten is szabályozni, és lépésről-lépésre ki kell vonni a forgalomból ezeket a termékeket.”

– mondta az ARD-nek Svenja Schulze, német környezetvédelmi miniszter.

Az EU tagországainak a javaslat szerint 2025-ig az italos műanyagpalackok 90%-át össze kell gyűjteniük, azaz betétessé, visszaválthatóvá kell tenni őket. A tagországok számára azt is előírnák, hogy a gyorséttermekben használt műanyag csomagolás és műanyag poharak mennyiségét is csökkentsék valamilyen alternatív módszerrel.

A javaslatot a tagországok és az Európai Parlament is tárgyalni fogja

A brit kormánynál is napirenden van a műanyag szívószálak és fültisztító pálcikák végleges betiltása. Eddig 60 brit zenei fesztivál döntött úgy, hogy rendezvényeiről kitiltja a szívószálakat. A fesztiválok pedig megígérték azt is, hogy 2021-re beszüntetik az egyszer használatos műanyagokat a rendezvényeken.

Forrás: index.hu, bbc.com, tagesschau.de