Biztos, hogy jól mosol fogat? Szakértők szerint így kellene, hogy elkerüld a fogínysorvadást

A megfelelő szájhigiénia nem pusztán fogaink védelme érdekében fontos, hanem a betegségek, a fogínysorvadás és egyéb egészségügyi problémák elkerülésének is a kulcsa. Arról nem is beszélve, hogy a sorvadt íny, a károsodott fogak vagy a hiányos fogsor megváltozott táplálkozási szokásokat eredményezhetnek, és hosszú távon akár magabiztosságunk elvesztéséhez is vezethetnek.

Minden egyes nap tennünk kell tehát a megfelelő szájhigiénia fenntartásáért, ebben pedig fontos szerepet játszik a fogápolási rutinunk. Most megnézzük közelebbről, hogy pontosan miként is lehet ezt jól kivitelezni!

Milyen hibákat követnek el a legtöbben fogmosás közben?

A legalapvetőbb hiba, hogy nem megfelelő technikával, túl gyorsan és ritkán végezzük el a fogmosást. Sokan például csak a fogak rágófelületét tisztítják meg, holott azok oldala, köze és az íny széle is fontos figyelmet igényelne.

Az sem elhanyagolható tényező, hogy a megfelelő fogkrémet és fogkefét alkalmazzuk. Ha nem vagyunk biztosak a döntésben, akkor a következő éves fogorvosi vizsgálaton kérdezzük meg az orvost, hogy mit ajánl nekünk.

Így moss fogat, ha elkerülnéd a fogínysorvadást!

Figyelj a gyakoriságra!

A leglényegesebb dolog, amit már gyermekkorunkban megtanultunk, hogy reggel és este fogat kell mosni. Fontos azonban tudni, hogy ez az elv az egészséges fogazatú emberekre vonatkozik, akik megfelelő hosszúságban és minőségben hajtják végre a fogmosást. Tehát, ha bármilyen szájbetegséggel küzdünk, akkor a fogorvosnál bátran kérdezzük meg, kell-e gyakrabban fogat mosnunk.

Tipp: A reggeli és esti fogmosás megtartása mindenképp fontos. Sőt, kiemelt szerepe van a lefekvés előtti fogtisztításnak is, de ha a körülmények engedik, akkor ebéd utánra is beiktathatunk egy extra fogmosást.

Tartsd be az ajánlott fogmosási időt!

Fogainkat minimum két percig mossuk, és érdemes indítani egy stoppert is, hiszen a belső óránk sajnos sokszor tévedhet. Így a rutin kialakulásáig mérjük nyugodtan telefonunkkal, hogy mikor telik le ez az idő. Már önmagában ezzel a szokással sokat tehetünk a fogínysorvadás elkerülése érdekében.

Tipp: Segítségünkre lehet ebben az elektromos fogkefe is. Némelyik időmérő funkcióval ellátott, és rezgéssel jelzi nekünk, amikor letelt a két perc.

Kövesd a helyes technikát!

Először is helyezzük el a fogkefe fejét az íny és a fog között félúton, hogy mindkét felületet egyenlően érje. A keferész pedig fejjel az íny felé legyen fordítva, és nagyjából 45 fokos szöget zárjon be a fogfelszínnel. Ez a kiindulási alap, ha ezzel megvagyunk, akkor kezdjünk el körkörös mozdulatokkal tisztítani. Egy helyen megközelítőleg 20 alkalommal végezzük el ezt a mozgást – enyhe nyomást alkalmazva.

Amikor fogmosásról beszélünk, hajlamosak vagyunk elfeledkezni az ínyszél megtisztításáról, de ezzel a technikával erről is gondoskodhatunk. Hiszen az ínysorvadás elkerülése érdekében arra is figyelmet kell fordítanunk.

Ha ezzel a körkörös módszerrel végighaladtunk fogsorunk teljes felületén, akkor következhet a fellazított lepedék eltávolítása, “kisöprése”. Nem véletlen használtuk az utóbbi szót, ugyanis ehhez bizony söprő mozdulatokat kell alkalmaznunk, így a sörte szálainak lehetősége lesz a fogközökbe is bejutni.

Utolsó lépésként pedig vegyük kezelésbe a fogak felszínét is. Azt a részt célozzuk meg, ahol rágni szoktunk, és ezen is haladjunk végig a körkörös mozdulatokkal.

A teljes tisztítás érdekében alkalmazzunk valamilyen fogköztisztító eszközt is. Erre a legalkalmasabb a rendszeres fogselyemhasználat. Időnként pedig szájvizes öblögetést is beiktathatunk.

Tipp: Az elektromos készülékek használatakor is ugyanúgy figyeljünk a helyes fogkefe tartásra!

Mit lehet tenni, ha már baj van?

Ha bármilyen problémát észlelünk fogainkkal vagy ínyünkkel kapcsolatban, akkor azonnal kérjünk időpontot a fogorvoshoz! Hiszen az időhúzás ebben az esetben nagy ellenségünk lehet, mert a gyors és szakszerű segítség megelőzheti a nagyobb problémák kialakulását.

A megfelelő, rendszeresen végrehajtott fogtisztítás a tökéletes szájhigiénia alapja. Ha ez nincs meg, akkor bizony fogínysorvadás, szuvasodás és egyéb egészségügyi problémák is kialakulhatnak. Éppen ezért előzzük ezt meg minél tudatosabban, és alakítsunk ki – például a fenti tanácsok alapján – egy jól kivitelezett fogmosási rutint!