Egy 105 éves japán orvos szerint ideje felhagyni a diétával és a sok alvással. A hosszú élet titka…

A keletet mindig is a világ bölcsességének kútfejének tartották. Ami engem illet, én mindig is nagy tisztelettel voltam Japán iránt, az ott élő emberek, de Dr. Shigeaki Hinohara még így is lenyűgöztek. 105 éves koráig élt és élete utolsó napjáig egy klinikán dolgozott. Ilyen rendkívül bölcs embert régen nem láttam, és sajnos, valószínűleg a közeljövőben nem is fogok.

Hinohara doktor tanácsait, azaz, hogy hogyan élhetünk hosszú ideig, a következő szavakkal lehetne a legkönnyebben jellemezni: könnyedség, egyszerűség és példátlan kegyelmesség. Olvasd most el te is ennek a valóban rendkívüli doktornak a hosszú életre vonatkozó tanácsait és csodálkozz és tanulj!

A hosszú élet titka

1. Légy vidám!

Az öröm érzése sokkal több haszonnal jár a szervezet számára, mint az evés vagy az alvás! Erről Hinohara doktor így ír: „Az ember az energiát nem az ételből, vagy az alvás által nyeri. Emlékezzünk, hogy gyermekkorunkban, amikor belemerültünk a mókázásba, gyakran elfelejtettünk enni és nem volt szükségünk alvásra sem. Felnőttként is ez a helyes. Nem szabad a testünket olyan korlátok közé szorítani, mint túlságosan merev ebédidő vagy az alvásidő pontos betartása.”

2. Figyelj a helyes étkezésre!

A japánok hosszú életének titka a mérsékletes étkezés. Reggelire mindössze egy csésze teát, tejet, vagy narancslevet olívaolajjal fogyasztanak, semmi többet. Az ebédet akár el is hagyhatjuk, vagy csak minimális mennyiségben együnk.

Vacsorára a legjobb választás a zöldség, illetve a hal rizzsel. A húsfogyasztásunkat vissza kell fogni. Ez konkrétan azt jelenti, hogy egy héten maximum kétszer 100 gramm hús fogyasztása bőven elég kell, legyen a doktor szerint.

3. Tervezz előre!

Jegyzettömbünkbe írjuk fel a jövőben megvalósítandó terveinket. A gondolat anyagi jellegű, ezért amikor a jövőre gondolunk, nincs időnk a múlttal, és a problémáinkkal foglalkozni.

4. Add tovább a tudásodat!

Dr. Shigeaki Hinohara évente legalább 150 előadást tartott, melyek átlagos hossza másfél óra volt. Ezeket egytől egyig állva tartotta!

5. Az orvosok sem tudnak mindent meggyógyítani!

„Amikor egy orvos azt javasolja, hogy végezzenek el rajtad bizonyos vizsgálatokat, vagy műtétet, kérdezd meg tőle, ugyanezt tanácsolná-e a gyermekeinek, a feleségének vagy más rokonainak?”

Dr. Hinohara ezen megállapítása nagyon erős rejtett mondanivalóval bír. Sajnos mára a kereskedelmi orvoslás már messze nem csodaszer. Miért kellene az adott személynek még jobban szenvednie, ha egyszer az sem segít rajta? Néha a zenehallgatás, vagy a kedvenc háziállat jelenléte jobb hatással van az adott személy betegségére, mint tapasztalt orvosok hada.

6. Ne legyünk restek!

Nem csak a konditeremben lehet testünket fizikai igénybevételnek kitenni. Egy séta, a kerékpározás, vagy a lift helyett a lépcsőzés máris több, mintha semmit se csináltunk volna. A kanapé a legravaszabb ellenség, pihenni aktívan kell. 105 évesen Dr. Hinohara kettesével vette a lépcsőket, ezáltal serkentve munkára izomzatát.

7. Olvass sokat!

Találd meg azokat a könyveket, melyeket szívesen veszel a kezedbe. Ezeknek segíteniük kell abban, hogy meg tudd határozni az életed célját. Hinohara doktor tanácsát megfogadva például érdemes Robert Browning-től a Vogler apát című művet elolvasni, amiben többek között ez áll: „Nagy célokat kell kitűznünk magunk elé mind a művészetben, mind az életben. Ha egy kört akarsz rajzolni, annyira hatalmasnak kell lennie, hogy arra nem elég az egész életed. Ennek a körnek egyszerre csak egy részét látjuk, ez az ív, és a többi túl van azon, a látóhatárunkon, az életünkön.”

8. A kórház nem börtön!

A mai kórházakban törekedni kell arra, hogy jó hangulat legyen, a tánc a zene, az állatok mind ezt a célt szolgálhatják. A művészterápia jobb minden gyógyszernél. El kell tudni vonni a betegek figyelmét a fájdalomról, helyette valami érdekeset kell nekik mutatni, amitől megfeledkeznek a fájdalomról.

9. Ne becsüld túl az anyagi javakat!

Miközben az anyagi jólétben dúskálunk, gyakran megfeledkezünk olyan, sokkal fontosabb dolgokról, mint a szeretet, gondoskodás, vagy irgalom. Erről a bölcs doktor így vélekedik: „Ne feledd, senki se tudja, mikor jön el az utolsó órája, és mindabból, amid itt van, semmit sem vihetsz magaddal.”

10. A tudomány, mint művészet

Tudományos képletekkel és bonyolult definíciókkal senkin se tudsz segíteni. A betegségek az emberi lélekkel vannak kapcsolatban. Mivel minden ember különböző, ezért a betegségek kezelésének is különbözőnek kell lennie.

11. Készülj fel a váratlan dolgokra!

Testünk képes hihetetlen dolgokat létrehozni. Hinohara elmesélt egy csodálatos történetet arról, hogy elfogták és csak a saját erejére támaszkodott. Saját testünk szeretete és tisztelete az, amiknek köszönhetően minden fizikai nehézség leküzdhető.

12. Keress magadnak példaképet!

Keress magadnak példaképet és minden erőddel légy azon, hogy felülmúld! Hinohara doktor számára elsősorban édesapja volt ez a hős, majd később mások is. „Amikor egy felettébb nehéz helyzetben találom magam, felteszem magamnak a kérdést, vajon mit tennének példaképeim az én helyemben?” – mondta.

13. A hosszú élet pompás!

Élvezd az élet minden percét, minden pillanatát! Minden új nap mindig legyen jobb, mint az azt megelőző. Emlékezz másokra, és a 60 év felettieknek próbálj meg erődhöz mérten segíteni. Ezért ne várj semmit cserébe. Az, hogy élsz, a legnagyobb fizetség.

Dr. Shigeaki Hinohara 2017. július 18-án hunyt el. Élete legutolsó napjáig foglalkozott betegekkel, holott ő volt a tokiói St. Luke Nemzetközi Kórház igazgatója. Jegyzettömbjében 5 hónapra előre fel voltak írva a tervei. 105 éves korában halt meg. Ember volt ő, csupa nagy betűvel írva. Béke poraira!

Nem egyszerű megérteni a hosszú és boldog élet titkait és még nehezebb ezeket betartani. De csak így élhetünk valóban sokáig.

Meséld el barátaidnak, ismerőseidnek ennek a valóban nagyszerű japán orvosnak a bölcs tanácsait, osszad meg velük ezt a cikket!