Egy régész 36 évet áldozott fel az életéből, hogy elkészítse az ókori Róma legpontosabb mását

Egy örökkévalóságig lehet nézegetni!

Annak ellenére, hogy az évszázadok során Róma jelentősen megváltozott, a nevezetes történelmi épületeinek a többsége vagy azok maradványai megmaradtak, melyek ma is emlékeztetnek az ókori Róma dicsőségére. Most ön is megtekintheti a múlt egyik hatalmas városát.

Az ókori Róma városának egyedülálló makettje a múzeum ókori civilizációs világ kiállításában látható.

A gipszből készült makett, IV. századi Rómát I. Konstantin idejében mutatja be, és a „Plastico di Roma Imperiale” (Az Ókori Császári Róma makettje) nevet kapta.

Ezt a részletes Római makettet Italio Gismondi régész márványterv alapján készítette. A makett gipszből készült 1:250 méretarányban. Gismondi 1935-ben kezdte meg munkáját, és csak 35 évvel később fejezte be.

Összehasonlításképpen: maga a Colosseum felépítése három és félszer kevesebb időt vett igénybe! Manapság ezt a makettet tekintik az ókori Róma egyik legpontosabb másának.

A makettet maga Mussolini Augustus császár (Kr. 63) születési évfordulójának tiszteletére rendelte meg. A IV. századi időpont kiválasztás nem volt véletlen: hiszen a város maximális méretét ekkor, Konstantin császár (Kr. 306–337) uralkodása alatt érte el.

Gismondinak a régi térképek felhasználásával sikerült újrateremtenie a méretarányos császári főváros mását.

Ez a hatalmas makett (több mint 200 méter hosszú!) lehetővé teszi az ókori város részletes megtekintését. És még arra is jó, hogy ellenőrizzük, mennyire ismerjük az ókori műemlékeket.

Őn megtalálná a Kolosszeumot? Vagy a Capitolium-ot? Találja meg!

Tudott ön erről a hihetetlen makettről?