Erre használhatod az aszpirint!

Az aszpirin az egyik leggyakrabban használt vény nélkül kapható fájdalomcsillapító. A legtöbbek tartanak belőle otthon egy dobozzal, hogy bármikor segíthessen megszabadulni a fájdalomtól. Azt azonban kevesen tudják róla, hogy olyan kémiai anyagokat tartalmaz, melyek a fájdalomcsökkentésen túl sok másra is felhasználhatók. Nézzük, mi mindenben tehet jó szolgálatot az aszpirin!

1. Korpásodás ellen

Az aszpirinben szalicilsav van, mely erős hidratáló hatást fejt ki és csökkenti a korpa képződését. Összetört aszpirint keverjünk össze samponnal és vigyük fel a fejbőrre. Ez csökkentheti a gyulladást, ami a korpa egyik kiváltó oka lehet és segíti a korpa eltávolítását is. Egyszerre 2-3 aszpirint használjunk fel, a keveréket néhány percig hagyjuk hatni, mielőtt leöblítenénk.

2. Bőrápoláshoz

A szalicilsav nemcsak hidratálja a bőrt, de segít eltávolítani a felesleges olajat és az elhalt hámsejteket is. Ennek köszönhetően hihetetlen hatékonysággal harcol az akné és a pikkelysömör ellen, megnyitja az eltömődött pórusokat, csökkenti a bőr pirosságát, duzzanatait. 5 tablettát törjünk össze, keverjük el egy negyed bögre vízben, adhatunk hozzá egy teáskanál mézet is. Vigyük fel a bőrre, hagyjuk hatni 10 percig, majd öblítsük le.

3. Izzadságfolt eltüntetéséhez

Mindenkivel előfordult már, hogy az izzadságfolt nyomot hagyott a ruháján. Ezeket a maradandó foltokat mosás során eltüntetni lehetetlen, az aszpirin azonban segíthet! Összetört tablettából és vízből készítsünk pasztát, kenjük szét a folton, hagyjuk rajta néhány percig, majd öblítsük ki és gépben mossuk ki a ruhát. Ugyanígy használhatjuk vérfoltra is.

4. Autószereléshez

Eléggé meglepő, de ha az autó akkumulátora éppen a semmi közepén hagy cserben, kipróbálhatjuk a következő aszpirines trükköt: az összetört tablettát tegyük közvetlenül az akkumulátorba. A szalicilsav reakcióba fog lépni az akkumulátorban lévő kénsavval és remélhetőleg feltölti annyira, hogy a legközelebbi benzinkútig el tudjunk vele gurulni.

5. Kertészkedéshez

A szalicilsav éppen olyan jót tesz a növényeknek, mint a bőrnek. Képes megakadályozni az etilén termelődést és a penész kialakulását, azaz a két fő okot, aminek következtében a kerti virágok elhervadnak. Összetört aszpirint adjunk vízhez, majd ezt öntsük rá a növényekre. Ha csokorra öntjük, az tovább zöld marad.