Ez nem is eper, ez annál sokkal fantasztikusabb! Mindent úgy csináltam, ahogy ez a hölgy javasolta!

Az eper egy meglehetősen kényes, ellenben isteni finom gyümölcs. Hogy az ízletes, lédús gyümölcsöket te is élvezhessed, tavasszal az eperbokrok egy kis törődést igényelnek.

Kövesd ennek a találékony hobbikertésznek a tanácsait, pontról pontra, és te is megcsodálhatod, megízlelheted a fantasztikusan finom epertermésedet. A szomszédok irigykedni fognak, a család ellenben egészen biztos, hogy boldog lesz!

Az eper tavaszi gondozása

Apró trükkök a kiskertek művelőinek

1. Amint elolvadt a hó és a föld valamelyest kiszáradt, az eper sorát tisztítsad meg. Gereblyézd ki az összes levelet.

2. Az öreg, száraz leveleket vágd le. A növény felesleges részeit (indák, virágok szára, elszáradt termések stb.) távolítsd el, mert a betegségek ezekről terjednek át a növényre.

3. A növény körül lévő földet alaposan forgasd át, egyfelől, hogy a gyökerek levegőzni tudjanak, másfelől, hogy a föld hamarabb átmelegedjen.

4. Ezután szükség van az eperbokrok trágyázására. Használhatunk vízben oldódó mű-, illetve szerves trágyát is.

5. Fontos az eper tavaszi kezelése betegségek ellen: öntözzük meg forró vízzel, melyben előtte kálium-permanganátot oldottunk fel. Minden egyes eperbokrot 250 ml folyadékkal öntözz meg, melynek hőmérséklete 60 Celsius fok. Az a módszer nagyon hatékony a rovarok és más kártevők ellen.

6. Az eper sajnos nagyon gyakran megbetegszik, ez különösen a foltosodásban nyilvánul meg. Már tavasszal érdemes az epret az erre megfelelő szerekkel kezelni. Ugyancsak ajánlott a hamu használata, ami szintúgy hatékonyan tartja távol a kártevőket és a betegségeket. A hamu tehát megelőzési célzattal is nagyszerűen használható: szórjunk hamut az eper leveleire is!

7. Az eperbokrok közé és a sorok közé szórjunk komposztot!

Az alábbi videókban azt láthatod, hogyan kell az epret a tavaszi időszak alatt gondozni.

Ezekkel a trükkökkel az eperszezon különösen eredményes, a termés gazdag lesz. Oszd meg ezt a cikket barátaiddal, ismerőseiddel is!