Ezek a legjobb módjai annak, hogy házi körülmények között lássad el tápanyaggal a szobanövényeidet; ezektől még a száraz bokrok is életre kelnek! Egy teáskanálnyi és…

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a virágok bolygónk legékesebb díszei. Valószínűleg ez lehet az oka annak, hogy az emberek nemcsak a kertekben, de otthonukban is nevelnek virágokat. Kellemes, amikor az ablakon túl farkasordító hideg tombol, míg a meleg lakásban színpompás virágok veszik körül az embert.

A beltéri növények többsége nemcsak a lakás gyönyörű dísze, hanem egyben a levegőt is tisztítja, magába szívja a káros anyagokat, továbbá illóolajokat és fitoncidokat bocsát ki magából. De természetes tápanyagok nélkül lehetetlen egészséges, gyönyörű és buja virágzó növények nevelése.

Mikor kell feltétlen trágyázni őket?

A beltéri növények táplálásának szükségessége elsősorban arra a tényre vezethető vissza, hogy az a terület, ahonnan tápanyagot tudnak felszívni, meglehetősen kicsi. Még akkor is igaz ez, ha egy virágot nemrég ültettünk át egy nagyobb cserépbe. Pár hónapnyi idő elég ahhoz, hogy felélje az adott földben lévő tápanyagokat, így igényelve a trágyázást. A tápanyaggal való ellátás alól egy kivétel van, ez pedig a növények nyugalmi időszaka. Ezen idő alatt semmi szükség a kiegészítő trágyázásukra.

Ezek azok a jelek, melyekkel a növény jelzi, azonnali tápanyagellátásra van szüksége: lassú növekedés, gyenge, vékony szár, lehulló levelek, teljes virágtalanság. Jobb, természetesen, nem megvárni, amíg a növény ebbe az állapotba kerül. De melyek azok a természetes módok, amivel otthoni körülmények között trágyázhatjuk meg szobanövényünket?

Beltéri növények trágyázása

1. Többszörösen felhígított tea és kávé

Amikor legközelebb kávézunk, ne dobjuk ki a kávézaccot, hanem keverjük bele a virág földjébe. A zacctól a virágföld porhanyósabbá és lazábbá válik, továbbá nőni fog a savanyúsági foka és több oxigént képes tárolni. Ha paradicsomot ültetünk, mindenképpen adjunk a földjéhez kávézaccot. A paradicsom igencsak kedveli!

A szobanövények trágyázásához a kifőzött tealevelek is kiválón alkalmasak. Ez ugyancsak fellazítja a kötött talajt a cserépben, a végeredmény laza, levegős talaj lesz. Hátránya, hogy vonzza a hangyákat és az egereket.

2. Cukor

Öntözés előtt szórjunk a növény talajára egy kávéskanál cukrot. Ugyancsak helyes eljárás, ha az öntözővízben oldunk fel két teáskanálnyi cukrot. Ez a trágyázási mód a szobanövények esetén ritkábban, legfeljebb hetente egyszer alkalmazható.

A cukros öntözést különösen a fikuszok kedvelik nagyon. A cukrot a gyökereken lévő baktériumok és penészgombák használják fel, ezért nem szabad túl gyakran alkalmazni.

3. A hagyma héja

A hagyma nem csak a főzéshez elengedhetetlen. A hagyma héja egyben kiváló növénytrágyaként is szolgál. A tápanyagellátáson kívül ráadásul a hagymahéjból készült öntözőlé olyan anyagokat is tartalmaz, amelyek megsemmisítik a kártékony mikroflórát.

A hagymahéjból készült főzet pedig segít a tetvek, atkák és rojtosszárnyúak elpusztításában. Ennek elkészítéséhez egy liter szárított hagymahéj és két liter meleg víz szükséges. A vízbe tegyük bele a hagymahéjat, forraljuk fel, majd fedő alatt hagyjuk állni két napig. Ezután a rovarirtó szer készen áll a felhasználásra.

4. Élesztő

Élesztőből kiváló növénystimuláló szert készíthetünk, amely kiválóan alkalmas a növények tápanyaggal való ellátására. Az élesztő sok B-vitamint, nyomelemet és tápanyagot tartalmaz, továbbá kedvező hatással van a növény növekedésére, egészen pontosan hozzájárul azok sejtjeinek osztódásához.

Miután az élesztő a talajba kerül, az ott élő mikroorganizmusok aktivitása megnövekszik, és elindul a szén-dioxid felszabadulása. Az élesztős trágyázás legegyszerűbb módja az, hogy feloldunk egy átlagos kiszerelésű élesztőt 5 liter meleg vízben. Az így kapott oldatot kizárólag akkor használjuk, ha már kihűlt! Az élesztős trágyázást különösen a gólyaorr és a petúnia szereti.

5. Tojáshéj

A tojáshéjat szinte mindenki egyből a szemetesbe dobja, pedig kiváló trágyaként szolgálhat! A tojáshéj gazdag kalciumban. A kalcium semlegesíti a talaj savasságát. Ezért a talaj savasságát növelő, ásványokban gazdag trágyázás alkalmazása esetén sokan alkalmaznak tojáshéjat, hogy a talajsavasságot ezzel semlegesítsék.

A nyers tojások héját jól mossuk meg, szárítsuk le majd őröljük meg. Csak ezután adjuk a talajhoz, Mivel a tojáshéj nagyon lassan bomlik le, ezért nagyon körültekintően járjunk el, csak módjával adagoljuk a talajhoz.

6. Banánhéj

A banánhéj esetén minden nagyon egyszerű és világos: ezen déligyümölcs héjában rengeteg kálium, kalcium és foszfor található, pontosan azok, amelyekre a növényeknek szüksége van! Amikor ezek az elemek a talajban lebomlanak, tökéletesen táplálják a növényeket, elősegítve azok gyors növekedését és virágzását.

A banánhéjas trágyázáshoz a héj sokféleképpen előkészíthető: lehet szárítani, sütni, apróra vágni, párolni vagy éppen vízben áztatni. Az így kapott trágya sokkal természetesebb és környezetkímélőbb, mint a boltban megvásárolt tápoldatok. A banánhéjas trágyázást különösen a rózsák fogják nagyon meghálálni.

7. Hamu

A hamu káliumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot, vasat, cinket és még ként is tartalmaz. Az pedig különösen szerencsés, hogy a kálium és a foszfor a növények számára legkönnyebben felvehető állapotban fordul elő a hamuban. Emiatt nevezhetjük a hamut az egyik legjobb műtrágyának, amit a virágok esetén használhatunk. Megjegyzendő azonban, hogy amikor itt hamuról beszélünk, kizárólag a növényi eredetű tüzelőanyag elégetéséből származó hamut értjük ezalatt.

A fafajták közül is jobbak a keményfa elégetése után visszamaradt hamuk, mint a fenyőféléké. A legnagyobb hasznos ásványianyag-tartalommal a fűfélék, illetve a gabonafélék hamuja rendelkezik. A hamu oxidálja és termékenyebbé teszi a talajt, így teremtve kedvező feltételeket a talaj mikroorganizmusai, különösen a nitrogénkötő baktériumok számára.

A hamuoldat elkészítéséhez vegyünk körülbelül 100-150 g hamut egy vödörnyi vízhez. Néhány napig hagyjuk állni ezt a keveréket, majd amikor a szobanövények trágyázását végezzük, folyamatosan kevergetni kell a vizes hamus folyadékot, mert a foszforban gazdag rész állandóan leülepszik a vödör aljára. Nekünk pedig pont ezt kell a növényekhez juttatni.

8. Narancshéjból készült főzet

Ahhoz, hogy a citrusfélékből növényeink számára trágyát készíthessünk, előbb meg kell hámozni a gyümölcsöket, majd a héjat a lehető legapróbbra vágni. Ezután egy körülbelül három literes edénybe érdemes önteni a héjat, majd felönteni forrásban lévő vízzel.

Hagyjuk állni legalább egy napig, majd a héjakat eltávolítva (leszűrve) öntözzük meg vele a növényeket. Amennyiben ezzel a főzettel a szobanövények leveleit permetezzük le, megelőzhetjük a különféle kártevők, például a közönséges takácsatka megjelenését és elszaporodását.

9. Akváriumi víz

Az akvárium víz rengeteg hasznos anyagot tartalmaz, amelyek segítik a növények növekedését. Emellett ez a víz nagyon puha és semleges pH-értékkel bír. Viszont azt javasoljuk, hogy csak tavasszal vagy kora nyáron használjuk a trágyázásra, azaz amikor a növények levelei és hajtásai aktívan növekedni kezdenek.

Most már te is tudod, hogy a virágok hatékony trágyázását hogyan végezheted el otthoni körülmények között. Ezzel a cserepes kedvenceinket számos problémától megóvhatjuk. Kívánjuk, hogy az egészséges szobanövények téged is örvendeztessenek meg szépségükkel az év 365 napján!