26 mondat, ami boldoggá és magabiztossá teszi a gyermeked! Érdemes gyakran ismételgetni őket!

A gyereknevelésben fontos szerepet játszik az, ahogyan kommunikálunk velük, mennyire figyelünk oda rájuk és az, hogy megdicsérjük őket amikor megérdemlik.

Minél kisebb egy gyerek, annál érzékenyebb a szülőktől kapott válaszokra. Nagyon meghatározó tényező a gyerek fejlődését illetően, az őt körülvevő környezet és a közeli családtagok viselkedése. Figyeljünk oda, hogyan beszélünk a gyerekeinkkel!

Ma szeretnénk bemutatni nektek néhány olyan építőjellegű mondatot, amit érdemes gyakran használni a gyermekkel való kommunikáció során azért, hogy a gyerekből erős személyiségű, önbizalommal telt emberke legyen.

 1. Örülök, hogy kérdéseket teszel fel nekem.

2. Örülök, hogy ennyire kíváncsi vagy.

Amikor egy gyerek kezdi megismerni a világot, akkor egy új dolog mindig szokatlan a számára. Ez egy igazi felfedezést jelenthet, ezért bátorítsuk és segítsük őt, hogy továbbra is kíváncsi maradjon, válaszoljunk a kérdéseire minél pontosabban.

3. Jó, hogy meghallgatod a mások véleményét is.

4. Mivel szeretnél foglalkozni?

5. Mi a véleményed erről?

Nagyon fontos, hogy hagyjuk a gyereket, hogy eldöntse mit szeretne csinálni (persze, ha nem valami rosszat) Pl. hagyjuk, hogy kiválassza azt a filmet, amelyik neki tetszik és a családdal együtt megnézné, vagy hagyjuk, hogy ő döntse el hová szeretne menni hétvégén. A gyerek számára lehetővé kell tennünk a választást, hogy mivel is foglalkozzon szabadidejében. Bátorítsuk a gyereket arra, hogy meghallgassa a szülő véleményét is.

6, Szükséged van a segítségemre?

7. Nincs semmi baj amiért hibáztál, a lényeg az, hogy tanuljunk a hibáinkból.

8. Megértem, hogy ez nehéz neked, de biztos vagyok benne, hogy a végén sikerülni fog!

A gyerek elkeseredhet, ha az adott dolog amit szeretne nem sikerül neki első alkalomra, ezért meg kell magyaráznunk neki, hogy ez természetes dolog, bárki tévedhet és csak így fejlődünk. Ajánljuk fel a segítségünket is a számára.

9. Egyre jobban sikerül.

10. Nem volt hiábavaló a próbálkozásod.

11. Tetszik nekem hogy kitartó vagy..

12. Sikerülni fog, mert okos vagy.

Ha a gyerek több időt tölt festegetéssel vagy zene hallgatással, akkor mindenképpen dicsérjük meg a kitartása miatt.

13. Szeretem amikor mosolyogsz.

Mondogassuk ezt a gyereknek többször, főleg akkor, ha szomorú vagy rossz kedvű.

14. Nagyon ügyesen mesélsz.

A gyerekek nagy képzelőerővel bírnak és szeretnek történeteket kitalálni. Amikor a gyerek elmesél a szülőnek egy ilyen történetet, akkor figyeljünk oda rá és mondjuk el neki, hogy mennyire érdekes volt hallani ezt tőle.

15. Jó barát vagy.

16. Nagyon ügyes vagy, hogy erre vigyáztál.

Amikor a gyerek hasznos dolgot tesz, dicsérjük meg őt azért, hogy ennyi energiát fektetett az adott dologba.

17. Ugyanolyan jól csinálod mint anya vagy apa.

A gyerekek számára a példát a szülő jelenti, ezért szeretik, ha a szülővel hasonlítják össze őket. Használhatunk pl. ilyen mondatokat ” Ugyanolyan szépen énekelsz mint anya” vagy „Olyan bátor vagy mint apa!”

18. Elmeséltem mamának is, hogy milyen ügyes vagy.

A gyerek boldog lesz, ha megtudja, hogy másnak is elmeséltük azt, ami nekünk tetszett abban amit csinált.

19. Ne hasonlítsd magad senkihez, te csak légy önmagad!

20. Bármi is történjen, mindig szeretni foglak.

21. Az jó, ha neked is van véleményed.

Minden szülő meg van győződve arról, hogy az ő gyereke különleges. Igazuk van!

22. Csodálatos vagy!

Mondjuk el a gyereknek, hogy szép a külleme, de azt is magyarázzuk el neki, hogy a körülötte élő emberek belső szépségét is fontos észrevenni.

23. Mindig melletted vagyok.

Ahogy telnek az évek a gyerek egyre önállóbb lesz, de mindig szüksége lesz a szülői szeretetre és a szülők segítségére. Mondjuk el neki, hogy mindig számíthat ránk, a korától függetlenül.

24. Olyan sok érdekes ötleted van!

25. Nagyon tehetséges vagy, van fantáziád!

A gyerekek kreatívak és ezt a szülőnek erősítenie kell. Inspiráljuk a gyereket, hogy folytassa azt amit szeret csinálni legyen az bármi, festés, foci, tánc. Lehetséges, hogy a szülői bátorítástól még kitartóbban csinálja majd azt, amit szeret.

26. Köszönöm a segítségedet, nagyon sokat számít!

Ha a gyerek felajánlja a segítségét, akkor ne utasítsuk el, hanem adjunk neki könnyen megoldható feladatokat, hogy minél jobban érezze azt, hogy szükségünk van a segítségére. Mindenképpen dicsérjük meg, ha segít nekünk.

Kedves szülők reméljük, hogy megfogadjátok a fentiekben leírt tanácsainkat!