Fokhagyma: az orchideák megmentője! Egy hónap után a lepkeorchideám újra nyílni kezdett…

A fokhagyma emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatása mindenki számára ismert, ezt már az iskolások is tudják. Azt viszont még az epifita orchidea-kedvelők közül is csak kevesen tudják, hogy ez a gerezdes fűszernövény igencsak pozitívan befolyásolja az orchideák növekedését is. A fokhagyma különösen a lepkeorchideák virágzását serkenti jelentős mértékben.

Azért, hogy ezt a jótékony hatást elérjük, szerkesztőségünk most közzéteszi kedves olvasói számára a fokhagymás csodaszernek a receptjét, melyhez szükség lesz még vízre és borostyánkősavra is.

Az utolsóként említett összetevőre azért lesz szükségünk, mert ez segít kedvenc virágunk gyökérzetét erősíteni, annak növekedését elősegíteni, továbbá növeli a kártevőkkel és a káros környezeti hatásokkal szembeni ellenálló képességét is. Ha mindent az előírásoknak megfelelően végzünk el, 14 nap múlva lepkeorchideánkon megjelennek az első friss virágok!

Egy fontos dolgot még feltétlenül meg kell említeni: a borostyánkősavat forró vízben fel kell oldani. Csak ezen folyadék teljes kihűlése után szabad a fokhagymagerezdeket hozzáadni. Ugyancsak lényeges azt is szem előtt tartani, hogy bár a fokhagymás lé, amivel az orchideáinkat locsoljuk meglehetősen sokáig felhasználható, hosszú ideig tárolható, de amikor hozzáadjuk a borostyánkősavas oldatot, az öntözőoldat onnantól legfeljebb csak három napig használható fel.

Hogyan gondozzuk orchideánkat ezzel az oldattal?

Amire szükségünk lesz:

  • 1 liter víz
  • 3 gerezd fokhagyma
  • egy üvegpalack
  • egy borostyánkő tabletta

Elkészítése:

  1. Oldjuk fel a borostyánkő tablettát forró vízben.
  2. A fokhagymagerezdeket vágjuk apróra késsel, vagy nyomjuk át fokhagymaprésen. Csak akkor szabad hozzáadni a fokhagymát a fenti oldathoz, amikor az tejesen kihűlt!
  3. Töltsük a folyadékot egy üvegpalackba és hagyjuk állni egy napig.

Mielőtt elkezdenénk öntözni ezzel az oldattal, a fokhagymát érdemes leszűrni egy szűrővel. Ezután az oldatból öntsünk egy keveset egy vödörbe, azt hígítsuk fel vízzel, majd részlegesen merítsük bele az orchideáinkat. Ezt a módszert váltogatva használjuk a hagyományos öntözéses módszerrel, de legfeljebb egy alkalommal hónaponta.

Nézd meg az alábbi videót, amiben részletesen elmagyarázzák, hogyan készül a fokhagymás locsolószer.

És te hogyan gondozod az orchideáidat? Könnyen meglehet, hogy neked is vannak olyan trükkjeid, melyekkel virágzásra serkentheted kedvenc szobanövényedet. Oszd meg velünk ezeket!