Gondoltad volna? A kóla csodákat művel a kerteddel!

Talán a legutolsó dolog, amit eszedbe jutna a kertedbe locsolni, pedig a kóla valójában számos pozitív hatást tartogat a kertészkedők számára. A világ egyik legnépszerűbb italát rendszeres fogyasztás helyett inkább megéri erre a célra felhasználni, máris mondjuk, hogyan!

1. Komposztáláshoz

A kóla nagyon hasznos összetevője lesz a komposztnak. Enyhén savas, ezért segít lebontani a szerves anyagokat, cukortartalmával pedig oda csábítja a mikroorganizmusokat, melyek aktív résztvevői a komposztálási folyamatnak. Ha marad az üveg alján, ne a lefolyóba öntsd, hanem locsold a komposztra!

2. Csigák ellen

Ha eleged van már a növényeidet rágcsáló csigákból és meztelen csigákból, alkalmazd a kólás trükköt ellenük! Számukra nagyon vonzó ez az ital, ezért nincs is más dolgod, mint tálcán kínálni nekik! Lapos kis edényekbe tégy a kerted különböző pontjaiba egy kevés kólát és hagyd kint éjszakára. A puhatestűek hamar rá fognak találni erre az édes csapdára, ami savasságával pusztítja majd el őket.

3. Darazsak ellen

A darázs számára az egyik legjobb csali a kóla. A cukros ital mágnesként vonzza magához a darazsakat. A kertedben egy nyílt helyre, ahol a rovarok könnyen hozzáférnek, tegyél ki egy tálat tele kólával, de ha biztosra akarsz menni, akkor ilyen darázscsapdát is készíthetsz. Másnapra nemcsak darazsakkal, de legyekkel is tele lesz.

4. A pH-érték csökkentéséhez

A savasságot kedvelő növények szeretni fogják a kólát. Öntsd köréjük a talajra, ezzel csökkentheted annak pH-értékét és a lúgos talajt savasabbá teheted. Az azálea, a magnólia, a kamélia, a tollbuga, az áfonya is nagyon kedvelik.

5. Amire ne használd!

Magas cukortartalma miatt a kóla a növény leveleivel érintkezve a növény pusztulását okozhatja. Ezért, mikor alkalmazod, figyelj, hogy csakis a talajra jusson belőle.