GYÁSZ: Elhunyt Csukás István, az ország legendás meseírója

83 éves korában elhunyt a Kossuth-díjas író, költő, Csukás István. A Nemzet Művésze díjjal is kitüntetett Csukás halálhírét az Új Színház jelentette be Facebook oldalán.

Csukás István meséin generációk nőttek fel, neki köszönhetjük többek között a Nagy Ho-Ho-Ho Horgászt, Süsüt, a sárkányt, és a Pom-Pom meséit is. Bár meséivel szerzett magának országos hírnevet, gyermekként hegedűművésznek készült, irodalmi pályafutását pedig költőként kezdte, gyerekeknek szóló történeteket csak az 1950-es évek végén kezdett írni. A keménykalap és krumpliorr című mesekönyvéből forgatott film annak idején a világ legjobb ifjúsági filmje díjat is elnyerte.

Egy korábbi interjújában azt mondta az MTI-nek, hogy rengeteget köszönhet a gyermekirodalomnak, mert általa sok izgalmas, számára új területet ismerhetett meg, például a hangjátékot, vagy a filmet. Hozzátette, a meseírás frissen tartja az elméjét, hiszen a gyermekek határtalan képzelőerejével kell versenyeznie.

Búcsúzunk az ország mesemondójától, meghalt Csukás István!Csukás István nevére mindenkinek felcsillant a szeme, legyen…

Közzétette: Újszínház Budapest – 2020. február 24., hétfő

Egyik utolsó interjújában úgy fogalmazott: Töretlenül hisz a gyermekekben.

„Ők még patyolattiszták, nekik még minden esélyük megvan arra, hogy megvalósítsák az álmaikat. Ők jelentik az újrakezdés ígéretét az egész emberiség számára. Amikor elkezdtem gyerekeknek szóló történeteket írni, megfogadtam, hogy csak vidám dolgokat írok le, és annyi örömöt, vidámságot gyömöszölök a fejükbe, amennyit csak tudok. Szerencsésnek tartom magam, mert abból keresek pénzt, amit szeretek. Épp emiatt már annak is örülök, hogy élek. Az öröm egy nagyon érdekes dolog. Megfigyeltem, hogy a rosszkedvet némi erőfeszítéssel jókedvvé lehet alakítani.”