Ha valaki hátulról tekint rá, átlagos nővérkének nézi, de amint a páciensek meglátják az arcát, nagyon meglepődnek…

Florence Rigney, illetve ahogy még nevezik, SeeSee néni, hetente kétszer is bejár a Tacoma-i állami kórházba, hogy ledolgozza a teljes műszakot. Florence Rigney ugyanis egy nővér, aki még 1943-ban tanulta ki ezt a szakmát. Nem, nem tévedés vagy elírás, a hölgy immáron több, mint hetven éve dolgozik nővérként. Mint ahogy a Bidista szerkesztősége megtudta, ezzel ő az „Egyesült Államok legidősebb aktív állományban lévő nővére” kitüntető cím tulajdonosa is.

SeeSee néni már elmúlt 92 éves, és mint azt a törvény előírja, 67 évesen annak rendje és módja szerint nyugdíjba is ment. De otthon ülve csak unatkozott, ezért úgy döntött, hogy visszatér a kórházba egy kis „zsebpénzt” keresni a nyugdíj mellé. Aztán persze azt történt, hogy ottmaradt immáron 25. éve, becsülettel ellátva egy nővér minden feladatát. A kórház vezetősége természetesen, kompromisszumok megkötésére kényszerült, Florence Rigney ugyan ledolgozhatja a nyolc órás műszakot, de csak a hét két napján. Az egész hétre nem engedélyezték neki. Amikor azonban munkában van, a nagymamakorú nővér serénységét a fiatal nővérkék is csak irigykedve nézik.

Nagyon régen Florence Rigney édesapja azt szerette volna, hogy lánya titkárnő legyen, de a kislánynak már akkor erős elhatározása volt, hogy emberek között legyen, és kétkezi munkát végezzen. Ez a filozófiája, a hitvallása, miszerint mindig is szeretett mozgásban lenni, hasznos dolgokkal foglalkozni ahelyett, hogy csak búslakodna, vagy egyhelyben ülne. „Mindenért a lengyel vér a felelős, ami ez ereimben csörgedezik!” – mondja nevetve SeeSee néni. Senki sem hallotta még a következő mondatot a szájából elhangzani: „Ah, úgy elfáradtam”.

Amikor 2015-ben Rigney asszony a 90. születésnapját ünnepelte, az internetnek hála, az USA legidősebb, még aktív állományban lévő nővérének híre az egész világot bejárta, Florence Rigney egy csapásra híres lett. A gyakornokok és a fiatalabb nővérek pedig reggelente rögtön azt kérdezik, hogy SeeSee néni is a műszakban lesz-e. Hasonló a betegek reakciója is. Sokak a legutolsókig kitartanak azon véleményük mellett, hogy 90 évesen is lehet még dolgozni egy ilyen igencsak megerőltető munkakörben. És ami még fontos: Florence Rigney még élvezi is azt, amit csinál!

Florence Rigney egyáltalán nem foglalkozik a hírességgel és nem igazán hozzák lázba az ezzel járó babérok sem, neki egyszerűen az a legfontosabb, hogy nővérként dolgozhasson az embereken segítve. A kor számára nem akadály, inkább egyfajta formaisága annak, hogy egész életét arra szentelte, hogy a jó ügy érdekében tevékenykedjen.