Hogyan főzhetsz te is még finomabb levest?

A háziasszonyok a húsleves főzésekor általában az alábbiak szerint járnak el: megvárják, amíg felforr, majd leszedik a habot. Ez a hab azonban koaguált fehérje. Akkor jelenik meg, ha a húst hideg vízbe teszik, majd főzni kezdik, így a húsban lévő fehérjék és ásványi sók a vízbe jutnak. Ezáltal a húsleves még finomabb és egészségesebb lesz, ezért ne siessünk annyira a hab eltávolításával.

Abban az esetben, ha a húst közvetlenül forrásban lévő vízbe tesszük, ezek az anyagok mind a húsban maradnak, viszont ekkor maga a húsleves kevésbé lesz ízekben gazdag.

Ha azt szeretnéd, hogy ne jelenjen meg hab a húsleves főzésekor, dobj a lábasba egy kisebb megtisztított hagymát. Érdekesen hangzik, ugye? Van még ezenkívül pár trükk, amit most megosztunk veled is, hogy a húslevest még finomabbra tudd készíteni. Figyelj hát!

Finom húsleves készítése gyorsan

  • Elsóztad a levest? Semmi baj! Tégy egy nagyobb gézbe rizst, és tedd a levesbe!
  • Ha a levesbe való húst nagy lángon főzöd, a hús íze jobb lesz, mintha kis lángon főzted volna. És igaz ez fordítva is, a kis lángon főzött hús íze lesz kevésbé jó, maga a leves íze ellenben finomabb lesz.
  • Nem tudod, mikor kell a levest sózni? A húslevest 30 perccel a hús megpuhulása előtt; a halat rögtön a főzés elején, a gombás levest 10 perccel a készrefőzés előtt.
  • Ha elfelejtetted leszedni a habot, később is megteheted azt, csak önts a levesbe egy pohár hideg vizet, a hab rögtön megjelenik a tetején.
  • Hogy a levesnek még szebb színe legyen, főzzed bele a hagyma külső héját is! Így a leves amellett, hogy nagyobb esztétikai élvezetet nyújt lesz, laktatóbbá is válik.
  • A húsleves sokkal finomabb akkor, ha a főzés végén egy fokhagymát beletörsz vagy belereszelsz.
  • Ha a levesbe a főzés során tettél babérlevelet, a főzés végén feltétlenül távolítsd el!
  • A halból készült levest csak azt követően szűrjük le, miután azt lefedtük és már legalább 15 percet állt a főzés után.
  • Ha azt szeretnénk, hogy a leves sűrű legyen, adjunk hozzá pirított lisztet.

Reméljük, te is úgy gondolod, hogy ezek a tippek, tanácsok hasznosak lesznek, és általuk még finomabb húslevest készíthetsz majd. Engem különösen a habbal kapcsolatos tanácsok érdekeltek. Osszad meg barátaiddal, ismerőseiddel is ezeket a nagyszerű fortélyokat! Hidd el, megéri!