Hogyan motiváld a gyereket, hogy erős és határozott ember legyen belőle?

Egy gyerek motiválása nagyon fontos szerepet tölt be a gyereknevelésben, sok szülő számára pedig jó ok a veszekedésre.

A gyerek nem akar tanulni? Nem akar járni a szülők által kiválasztott délutáni foglalkozásokra? Nem takarít a szobájában? Ezeknek a problémáknak a megoldásához több mindent figyelembe kell vennünk.

Mikor kell elkezdeni motiválni egy gyereket?

Az évek nagy szerepet játszanak és nagyon fontosak, különböző képpen kell egy 3 és egy 7 éves gyereket motiválni, mert ez egy összetett dolog.

Érdemes a gyereket már kicsi korától kezdődően arra tanítani, hogy vigyázzon magára, végezzen el kisebb feladatokat, majd később pedig komplikáltabb dolgokat. Nagyon fontos ebben az időszakban megmutatni a gyereknek, hogy végezze el helyesen az adott dolgot, ezért ismételjük el neki azt amit meg kell tanuljon.

Ne feledkezzünk meg a hisztis időszakról

Egy másik fontos dolog a gyerek motiválásánál az, hogy vegyük figyelembe azt az időszakot amikor a gyerek abban a korban van, hogy hisztizik, ilyenkor legyen türelmünk hozzá. Biztosítsuk a gyereknek mindazt amire szüksége van az adott időszakban.

1 éves korban hagyjuk, hogy a gyerek fedezze fel a körülötte lévő világot, legyünk mellette és felügyeljük őt.

3 éves korban támogassuk a gyerek kezdeményezéseit és a függetlenségét, fogadjuk el a makacsságát, majd olyan dolgokat végezzünk el együtt amit a gyerek nem tud egyedül megoldani.

7 éves korban a gyerek kezd szocializálódni és képes nehezebb mentális feladatok elvégzésére. Engedjük meg a gyereknek azt, hogy válassza ki azt a foglalkozást amely számára érdekes és tanítsuk meg arra, hogy a döntéseiért felelősséget kell vállalnia.

A serdülőkorban fellépő problémák, a személyiség kialakulása

Ez egy elég nehéz periódus a serdülőkorban lévő fiatal és a szülő számára is, ilyenkor alakul ki a serdülőkorú fiatal magáról alkotott képe. Biztassuk és támogassuk a gyereket lelkileg, ne vádoljuk és ne kritizáljuk őt. A dicséret és a biztatás nagyon fontos egy gyerek számára bármilyen korban is van, hozzásegíti őt a fejlődéshez, a motivációjához, a kritika és a saját ambíciója közötti különbség megállapításához, amely nagyon fontos minden ember számára.