Így találd meg a számodra tökéletes mikrót…

A megfelelő mikrohullámú sütő megtalálása okozhat némi fejtörést, hiszen a különböző készülékek ránézésre roppant hasonlónak tűnnek, az árcímkéken mégis jelentős eltérések mutatkoznak.

Összegyűjtöttük, milyen szempontokat érdemes szem előtt tartani, ha új készüléket vásárolnánk.

Mindenekelőtt érdemes elmondani, hogy a kereskedelmi kínálatban kétféle változattal találkozunk; ezek a beépíthető és a szabadon álló mikrohullámú sütők. Előbbiek abban az esetben nyújtanak jó megoldást, ha bútorépítés vagy felújítás előtt állunk. A segítségükkel egységes képet teremthetünk a konyhában, illetve gondoskodhatunk a szabad felületek megtartásáról, hiszen a beépítéssel helyet takaríthatunk meg, ami egy kisebb konyha esetében nem mellékes szempont. A kiválasztás során döntést kell hoznunk az űrtartalom nagyságáról. 

A hazai kereskedelmi kínálatban jellemzően 20 és 34 liter közötti készülékekkel találkozunk. A legkisebbek elsősorban egyedül élők részére ajánlhatók, abban az esetben, ha csupán a melegítés funkcióra van szükség. Elmondható, hogy az általános igényeket a 23-27 liter közötti változatok képesek kielégíteni. Ennél nagyobb űrtartalomra abban az esetben van szükség, ha gyakran melegítenénk szeletes ételeket.

Szót kell ejteni a teljesítményről is. A legtöbb háztartási gép esetén megszokhattuk, hogy a nagyobb teljesítmény egy egész sor előnyös tulajdonsággal jár együtt. A mikrohullámú sütők esetében a kilowattban kifejezett nagyobb teljesítmény gyorsabb melegítést és gyorsabb olvasztást tesz lehetővé, ez az előny azonban nem minden esetben kerül felszínre… 

Intenzív melegítés esetén az ételek melegedése kevésbé arányos. Ugyanakkor tudni kell azt is, hogy egyes sütési funkciók magasabb teljesítményt követelnek meg, így ezek figyelembevételével hozzuk meg a döntést.

Az extra funkciók és sütési módok között meg kell említeni a cisp sütést, amit elsősorban a ropogós falatok szerelmesei fognak értékelni. A funkció kiválóan alkalmas a korábban kihűlt ételek „felfrissítésére” is. De szót kell ejteni a hőlégkeverésről is. Az ilyen készülékek szinte teljes egészében alkalmasak a hagyományos sütő kiváltására, noha piskótát aligha süthetünk ilyen módon. Ne feledkezzünk meg az energiatakarékosságról sem! 

Az inverteres motorral rendelkező mikrohullámú sütők szabályozott áramfelvétellel rendelkeznek, így optimálisabb működést képesek szavatolni. Sőt, érdemes azt is tudni, hogy a mikrók esetében is találkozhatunk ECO-üzemmóddal. Ez az üzemmód hozzájárul az energiahasználat csökkentéséhez, illetve passzív állapotban képes gyakorlatilag nullára csökkenteni a készülék energiafelvételét.

Átlagos kihasználtság esetén egy mikrohullámú sütő nagyjából 8-10 évig szolgálja az igényeinket. Ez idő alatt rengeteg finomságok készíthetünk el a segítségével, illetve rengeteg ételt melegíthetünk fel. Érdemes tehát körültekintően választani. A kiválasztásra azért is érdemes időt fordítani, mert ilyen módon elkerülhetjük, hogy számunkra hasztalan funkcióval rendelkező gépet vásároljunk, amiért bizonyosan többet kell fizetnünk. A kínálat rendkívül széles, könnyedén megtalálhatjuk az igényeinknek leginkább megfelelőt.