3 tipp külföldre utazáshoz pandémia idején

A koronavírus megjelenése új szokásokat és szabályokat hozott mindnyájunk életébe. Nem csupán a mindennapos rutintevékenységek változtak meg, mint amilyen például az utazás, a szórakozás és a tanulás vagy a munkavégzés. Az olyan rendhagyó alkalmak is másként bonyolódnak, mint a nyaralás vagy a külföldre utazás.

Menni vagy maradni?

A koronavírus okozta nehezítő körülmények, és egyáltalán a járvány körüli intézkedések megosztják a társadalmat. Van, aki a biztonságra esküszik és inkább itthon marad, lemond a kirándulásról, nem kockáztat. Megint mások várakozásokkal telve vágnak neki egy-egy külföldi útnak. Noha általánosítani nem lehet, a magyarok által leggyakrabban látogatott országokban jellemzően nem túl drámai a vírushelyzet egyelőre, ezért elmondható, hogy sokan kelnek útra. Mindazonáltal vitathatatlan, hogy érdemes figyelni a szabályokra és az óvintézkedésekre.

Sok családban elhangzott nyár elején a kérdés: menni vagy maradni? Természetes, hogy az év során történő korlátozások és szabályok elbizonytalanítják az embert, de némi mérlegelés után rendszerint egyértelmű a döntés. A biztonságra törekvő családok valószínűleg az otthonmaradás mellett döntenek, hiszen egy külföldi nyaralás rengeteg lehetőséget ad az esetleges betegségek, fertőzések begyűjtésére és terjesztésére. A jól megszokott otthoni tér ezzel szemben kiszámíthatóságot, biztonságérzetet kölcsönöz.

Természetesen az útrakelők szempontjai is érthetőek. A hosszan tartó, bezártságban töltött hónapok után kellenek az új élmények, és minden bizonnyal mindenki szem előtt tartja majd külföldön is az óvatosságot, hiszen ez mindnyájunk érdeke.

Ha valaki úgy dönt, útra kelne, talán jól jön néhány tipp, amelyek szem előtt tartása segíthet felkészülni a koronavírus okozta ellenőrzésekre, különleges szabályokra.

3 tipp külföldre utazáshoz

1. Készüljünk fel alaposan a kiválasztott ország koronavírussal kapcsolatos szabályaiból!

Minden országnak megvan a lehetősége és joga, hogy saját szabályokat fogalmazzon meg a határokon az országba való belépéskor. Az aktuális szabályoknak érdemes országonként is utánajárni, különösen akkor, ha több határ átlépését is érinti a külföldi utazás.

2. Ellenőrizzük, hogy kell-e védettségi igazolvány az adott országba való belépéshez!

A legtöbb országban elfogadják a PCR teszt elvégzéséről szóló dokumentumot is a határátlépéskor, de nem kizárt, hogy védettségi igazolványra is szükség van. Ha ez utóbbi a helyzet, lényeges lehet, hogy tesznek-e különbséget az oltás típusától függően. Amennyiben elég a PCR teszt, az eredmény ideje, aktualitása is mérvadó szempont lehet.

3. Nézzünk utána a gyerekekre vonatkozó speciális feltételeknek is!

Amennyiben gyermekkel utazunk, érdemes lehet a szóban forgó korcsoportra vonatkozó speciális feltételeknek is utánajárni. Némely országban eltérhet például a tizenévesekre vonatkozó szabály, ezért jobb erre időben felkészülni.

Hazatérés után is lehetnek teendőink

Amennyiben sikerül szerencsésen megjárni az utat, meglehet, még nem értek véget a kalandok. Jó tudni, hazatéréskor is szükséges-e például a PCR teszt, esetleg esedékes-e karanténba vonulni. Minthogy a feltételek sokszor meglehetősen gyakran változnak, érdemes a legfrissebb információkat közvetlenül az út előtt is megtudakolni.

Összességében valószínűleg nem árulunk el titkot azzal, hogy a koronavírus az élet szinte minden területére rányomta bélyegét, és az olyan rutinfolyamatok is bonyolultabbá váltak, mint amilyen egy nyári kirándulás. A nehézségek azonban nem szabad, hogy elvegyék a kedvünket!

Ha úgy döntünk, hogy mégis nekivágunk egy külföldi kirándulásnak, érdemes minél több információt begyűjteni az aktuális járványhelyzetre és szabályozásokra vonatkozóan. Jól jöhet, ha kéznél van az oltási igazolvány, esetleg egy frissen végzett PCR teszt. Arról se feledkezzen meg senki, hogy hazatéréskor is eleget kell tenni az esetleges óvintézkedéseknek, ilyenkor például nem árt megismételni a PCR tesztet!