Íme, ezért éri meg felhagyni az úgynevezett mérgező emberekkel való kapcsolattal! Kerüld el azokat az embereket, ha észreveszed az alábbi jelek egyikét!

„Minden boldog család hasonlít egymásra, minden boldogtalan család a maga módján boldogtalan.”

A család egy olyan különleges kapcsolat, ami nagyon közvetlen, és ami a legfontosabb, örökké tart. A vágy, hogy egy ideális családban éljünk, abszolút normális, de mit tehetünk, ha a körülöttünk lévő emberek messze nem tökéletesek?

A mérgező emberek

Mit tehet az ember, ha mérgező rokonai vannak? Hátat fordítson nekik? Vagy keressen kompromisszumot? Esetleg talán nem is ők, hanem te akadályozod őket a boldog életben?

„De hiszen ez az én édesanyám!” Vagy éppen az édesapám, testvérem, lányom, fiam, nagymamám… „Mert az én rokonom!”

Ezekkel a kifejezésekkel gyakorlatilag csak saját belső korlátokat állítunk, elpusztíthatatlan falakat építünk, melyek minket tesznek mentálisan feszültté és mérgezik meg az életünket. Már csak azért is, mert mi nem magunkra gondolunk elsőként, ha társas kapcsolatokról van szó.

A Bidista szerkesztősége most elárulja, hogyan ismerheted fel a zsarnokokat és veheted át az ilyen kellemetlen helyzetek feletti irányítást. Ezen cikk végén pedig egy olyan, a pszichológusok által kifejlesztett utasítássorozatot olvashatsz, aminek segítségével az ilyen mérgező emberekkel is sikeresen kommunikálhatsz!

Különösen veszélyes a rokonok „mérge”, ezért, annak érdekében, hogy ezen emocionális mérgező hatás alól szabadulhassunk, haladéktalanul meg kell szüntetni az ilyen kötelékeket.

Annak megértéséhez, jobban mondva megállapításához, hogy egy személy mérgező-e, elemezzed a következő helyzeteket:

Az úgynevezett mérgező emberek jellegzetességei

1. Visszaél a bizalmaddal

Jellemző az ilyen emberekre, hogy ma még vigasztal, de másnap már nyilvánosan kinevet téged. Úgy tünteti fel magát a szemedben, mint akinek nem közömbös az életed, és mint aki őszintén segíteni akar. De valójában egyáltalán nem érdekli az életed. Az, hogy meghallgat, illetve veled együtt sajnálkozik, különös technikája annak, hogy irányítást szerezzen feletted, de csak abból a célból, hogy aztán más, neki sokkal jelentősebb emberek előtt fényesítse magát azzal, hogy érdekes és bizalmas történeteket mondhat el valaki más életéről.

Ezekkel az emberekkel nagyon óvatosan kell beszélni, jobb semmilyen témába sem belemenni, maximum az időjárást megvitatni. Nagyon könnyű rajtaveszni a manipulátor csaliján, ezért próbálj meg óvatosabbnak lenni a válaszaidban, illetve igyekezz előbb kérdezni, mint ő.

2. A minden(ki)ben csak a hasznot leső típus

Az ilyen rokonokat már messziről megismerhetjük. Ők azok, akik úgy tűnnek el fél évre, mintha a föld nyelte volna el őket, hogy aztán a legváratlanabb helyen és időben tűnjenek újra fel, természetesen csakis akkor, amikor szükségük van ránk. Teljesen mindegy, hogy mi az a „szükség”, ami miatt újra megjelennek az életünkben. Legyen szó pénzről, segítségről, támogatásról vagy csak vigasztalásról, miután megkapták, az ilyen emberek ismét kámforként tűnnek majd el.

Tipikus jelenség náluk, hogy amikor nagy ritkán neked lenne szükséged az ő segítségükre, az ilyen rokonok rögtön millió okot, kifogást fognak találni, miért nem „tudnak” segíteni neked.

Az ilyenekkel nem lehet mást tenni mint, hogy a legminimálisabbra korlátozzuk a velük való kommunikációt. Az a belső feszültség, ami benned fog felhalmozódni, feltétlenül frusztrációhoz, botrányhoz fog vezetni, de legalábbis veszekedés formájában jelentkezik majd. Ha ismétlődően ilyen magatartással szembesülsz, a legjobb, amit tehetsz, hogy tartsd távol magad az ilyen személyektől, légy bölcs, és ne terheld a szívedet ilyen számodra felesleges emberek által keltett sérelmekkel.

3. A tökéletes, hiba nélküli típus

Az ilyen személy, még ha a bűnössége teljesen nyilvánvaló is, és más tanúk is bizonyítják ezt, soha, semmilyen körülmények között nem ismeri el, hogy tévedett. Éppen ellenkezőleg! Ő fog téged arra kényszeríteni, hogy hidd el, hogy az ő hibájának te voltál az okozója!

Ezen módszert alkalmazva az ilyen emberek nagyon könnyen manipulálnak másokat.

Az érzelmi bántalmazás és manipuláció ezen formáját „gaslighting”-nak hívják, ahol az áldozat saját magáról alkotott képe, véleménye, saját magába vetett hite, saját emlékezetének a megbízhatósága kerül ostrom alá.

Az ilyen emberek rendkívül mérgezőek, ők az elsők, akiket távol kell tartani magadtól. Ellenkező esetben kellemetlen helyzetbe kerülsz. Ha a rokonaid egyikére a fenti leírás ráillik, próbáld elkerülni őt, és ne is kíséreld meg a kapcsolatot helyreállítani. Mindig tartsd magad keményen a saját véleményed mellett, és ha kétséged merül fel, mindig emlékezz rá, hogy ez manipuláció.

4. Az állandóan kritizáló típus

Az ilyen személy azt tartja magáról, hogy szkeptikus, de igazából mindig és mindenben csak a hibát, a rosszat látja. Mint egy viccben: „Ki a hibás ezért?” „A menyem!” „De hát nincs is otthon.” „Semmi baj, de a ruhája ott lóg.” Természetesen mindannyian követünk el hibákat. De a folyamatos ítélkezés és a véget nem érő szemrehányások komolyan sértik az önbecsülésünket.

Mások megfélemlítésével és megalázásával a manipulátor magát állítja be a legfontosabbnak, ez első helyre. Nem lehet nyugodtan élni ilyen körülmények között, ezért ez esetben sem tehetsz mást: próbáld meg elkerülni az ilyen embereket minden erőddel. És ha nem sikerült elkerülni a velük való beszélgetést, próbáld meg a csapásokat felfogni, eltűrni. Az ütőkártyáid: udvariasság, nyugalom, ravaszság és a figyelmen kívül hagyás. Vigyázz az idegeidre, inkább hagyd rá a dolgot, de csak magadra hallgass, sem mint másokra.

Ne feledd, hogy a kritika része a sikerednek. De néha te is tévedhetsz, amit kár rejtegetni, hiszen tévedni emberi dolog. Soha ne szégyelld beismerni, hogy hibáztál.

5. A zsarnok és agresszív viselkedés

Ezek az élethelyzetek leggyakoribbak a „férfi-nő” és a „szülő-gyermek” kapcsolatokban. Az ilyen emberek zsarnokok, agresszorok, parancsnokok… És te mindig az áldozat vagy.

Az ilyen személy korlátozza az akaratodat, féltékenységet vagy bűntudatot éreztet veled, elkerüli a kommunikációt és folyamatosan a véleményét hangoztatja. Mindig igaza van, és mindig tudja, hogyan kell valamit jobban csinálni. Nemcsak a pszichológiai, hanem gyakran a fizikai erőszak is eszköztárába tartozik.

Mit lehet tenni? Fuss el hanyatt-homlok! Válaszd ki a megfelelő viselkedési formát: ne kiabálj vele és ne is csinálj jelenetet, menj el, hagyd magára és egy cseppet se sajnáld. Ne legyél rabszolga és áldozat. Ez a helyzet azért nagyon veszélyes, mert nemcsak az áldozat önbecsülését és az önértékelését dönti porba, hanem gyakran, sajnos, az életét és az egészségét is súlyosan veszélyezteti.

Nagyon nehéz szelektálni a rokonokkal való kommunikáció során. Néha nem tudjuk elkerülni a velük való érintkezést, és alkalmanként tűrnünk kell a pusztító mérgüket. Hogy ezeket a mérgező embereket kellő védelemmel felvértezve viselhessük el, érdemes figyelmet fordítani a pszichológusok ajánlására:

Hogyan beszélgessünk a mérgező emberekkel?

  1. Hagyd el a komfortzónát! És tartsd mindig fejben, hogy ennél már csak rosszabb lesz!
  2. Elemezd a félelmeidet. Talán csak egy szalmaszálhoz kapaszkodsz görcsösen, fiktív értékeken alapul, ezért az adott kapcsolat valójában semmit sem ér neked, egyszerűen nem éri meg megmenteni sem.
  3. Gyakorold az empátiát, próbáld meg meghallani azt, amit egy személy megpróbál feléd közvetíteni, még akkor is, ha az ellentétes a te érdekeiddel.
  4. Tartsd mindig szem előtt a saját személyes teredet, te és a személyes tered legyen az első helyen.
  5. Mondanivalód egyértelmű legyen, de ugyanakkor tartsd be az illemszabályokat. Még akkor is, ha a beszélgetőpartnered otromba, maradj távolságtartó és szűrd ki az információkat, figyelemben tartva a tiszteletet és az adott kultúrát.
  6. Bármilyen helyzet adódik, bízz magadban, és tanulj meg „Nem”-et mondani.
  7. Használd a beszédedben a varázsszavakat: „Köszönöm!” „Tessék” „Elnézést”.
  8. Sose csinálj bolhából elefántot!
  9. Légy türelmes. Mindig hozz végső döntéseket, de csak hideg fejjel és józan számítással dönts! Az érzelmektől sok ostobaságot várhatsz! Minden döntést át kell gondolni a legapróbb részletekig.

A negatív rokonokkal való kapcsolat felbontása nem jelenti azt, hogy teljesen ki kell zárni őket az életünkből. Fontos, hogy még az elején emlékeztesd magad arra, hogy azok a negatív hatások, sértegetések, a követelések és a nyomásgyakorlás azok, amik akadályoznak téged abban, hogy az adott személlyel zavartalan kapcsolatod legyen.

Annak érdekében, hogy ne fulladjál bele a saját bűntudatodba, nem kell azonnal felrúgni minden kapcsolatot a rokonokkal, a családdal! Egyszerűen korlátozni kell, a minimálisra csökkentve az ilyen „mérgező” személyekkel való mindennemű kommunikációt. Nem szabad esélyt adni a negatív egyéneknek arra, hogy a közeledbe kerülhessenek, és a „mérgük” hatással legyen rád.

Neked mi a véleményed? Lehetséges ezekkel a módszerekkel védekezni az ilyen emberek ellen? Írd meg nekünk a véleményedet, észrevételeidet a komment rovatban! Hogyan oldottad meg az ilyen élethelyzeteket?

Amennyiben hasznosnak ítéled meg ezt a cikket, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is a közösségi oldalakon!