Íme, ezért kell hetente csak egyszer fürdeni. Az érvek!

Te milyen gyakran tusolsz? A legvalószínűbb válasz erre a kérésre a következő: „minden nap”. Ez igazából már egy szokássá vált, és 10 perc a zuhany alatt minden nap, sőt, néha naponta kétszer is, a világ legtermészetesebb dolga. Ez viszont egy alapvetően rossz szokás. Azt senki se vitatja, hogy a személyes higiéniánk felől gondoskodnunk kell, ez csak természetes. Ehhez azonban nincs szükség arra, hogy minden nap a zuhany alatt álljunk.

A Bidista szerkesztősége most elárulja, hogy miért nem szabad naponta fürödni (vagy zuhanyozni), és miért van ez káros hatással az egészségünkre.

Lehet-e zuhanyozni?

Kezdjük először a kijózanító számokkal. Gondolj bele, hogy egy zuhanyzáshoz átlagosan 60 liter vizet használunk el. Amennyiben fűtőberendezéssel állítjuk elő a meleg vizet, a fogyasztás a háromszorosára nő. Ha teleengedjük a kádat, akkor körülbelül 200 liter vizet engedünk ki a csapon. Ha ezután összeszámoljuk, hogy egy négytagú család, amely minden nap zuhanyozik, megközelítőleg 25 köbméter vizet használ fel egy évben.

Az elektromos áram, illetve a víz mai árát ismerve, ez egy eléggé szép összeggé kerekedik. Továbbá, azon kívül, hogy egy igencsak komoly összegtől szabadítjuk meg magunkat, a környezet terhelését is jelentősen növeljük. Azok az emberek, akik naponta zuhanyoznak vagy fürdenek, 3,5 tonna széndioxid légkörbe kerüléséért felelősek. Ezzel szemben egy átlagos ember egy tonna széndioxid kibocsátásáért felelős, de ebben minden létszükséglettel kapcsolatos fogyasztás benne foglaltatik.

Vannak, akik azt mondják, hogy ez nem bír jelentőséggel, hiszen minden nap kell tisztálkodni. De ez sem teljesen igaz, és erre orvosi érvek is felhozhatók. A bőrgyógyászok szerint a gyermeket nem érdemes minden nap a fürdőkádba dugni, mert ezáltal csökkentjük a bőrük ellenálló képességét a baktériumokkal szemben. Véleményük szerint a korai életévekben a gyermek kapcsolata a kosszal azt eredményezi, hogy a bőre ellenállóbb lesz a fertőzésekkel szemben, sőt, még az ekcéma kialakulását is képes lesz megelőzni.

A fürdés során mindenki használ különféle szereket, szappant, tusfürdőt és még sok mást. Az orvosok ugyancsak azon a véleményen vannak, hogy a szappan gyakori használata a bőrön, annak faggyúmirigyei által kibocsátott váladékának csökkenéséhez vezet, továbbá megsemmisíti a káros mellett a hasznos baktériumokat is a bőrünk felszínén. Ez pedig bőrgyulladáshoz vezethet. Ugyan ez a helyzet a sampon és a haj esetén is. Ha állandóan samponnal mosunk hajat, akkor lemossuk a hajszálakat védő faggyúréteget is, továbbá szárítjuk és károsítjuk a fejbőrt. Ez vezet a fejbőr korpásodásához.

És mit gondolsz, kinek jó az, ha ezt a hihetetlen mennyiségű szert minden nap magunkra kenjük, hogy tisztábbak legyünk? Természetesen azoknak a cégeknek, akik előállítják a kozmetikumokat. Talán túlzásnak fog tűnni, de a naponta történő zuhanyzás szabályáért kizárólag a kulturális normák felelősek, azt valójában semmilyen szükség nem indokolja. A higiénia nagyon fontos és nem is szabad elhanyagolni, azonban a szakemberek véleménye szerint a szappan állandó használata is kerülendő. Az izzadsággal és a kellemetlen szagokkal az egyszerű víz is megbirkózik.

Arról nem is beszélve, hogy legtöbb testrészünk a nap túlnyomó részében ruha alá van rejtve, így a környezettel nem is kerül kapcsolatba, ennek következtében nem is igényli, hogy napi rendszerességgel megmossuk, főleg nem szappannal. Kétségtelen azonban, hogy a test bizonyos részeit (hónalj, intim zónák, lábak) naponta szükséges megmosni, ezek higiéniájának fontosságára oda kell figyelni. És természetesen ide tartoznak a kezek is. Azokat állandóan és lehetőleg minden esetben szappannal mossuk meg.

Tulajdonképpen nincs szigorú szabály arra nézve, hogy ki és hányszor tisztálkodjon, mert minden attól függ, hogy az adott ember milyen életmódot folytat, nagyban befolyásolja továbbá az éghajlat és az anatómiai adottságok is. Minél több a fizikai aktivitás, annál több zuhanyozás szükséges.

Általánosságban elmondható, hogy egy meleg, rövid zuhany hetente többször tökéletesen alkalmas arra, hogy megőrizzük testünk higiéniáját (a hónalj és az intim zónák higiéniájának külön gondozása esetén). Minden különböző és függ az adott egyéntől, de lehetőleg kerüljük a felesleges vízfelhasználást és a higiéniai termékek túlzott használatát.

És te mit gondolsz erről? Oszd meg velünk a kommentrovatban!