Ismerd meg a 12 legfinomabb mártás receptjét!

A mártásokkal akármilyen húst és más ételt ízletesebbé tehetsz! A család nem fog ráunni az ételekre, ha mindig változatossá teszed őket, ezekkel a finomságokkal! Jobb és finomabb házilag elkészíteni.

Majonéz készítése

Négy tojás sárgáját edénybe tesszük, gyengén sózzuk és egy fél citromlevével együtt jól elkeverjük. Állandó keverés mellett hat deci étolajat először cseppenként később vékony sugárban a tojáshoz adunk. Olyan sűrű lesz, mint a kikevert vaj. Még kiadósabb, ha a tojássárgájához előbb mustárt keverünk s azután az olajat. A majonéz egy részét felhasználhatjuk további mártások készítéséhez.

Majonéz-mártás

A fentebbi majonéz felébe másfél deci tejfelt és más-fél deci tejszínt adunk, majd citromlével, kevés porcukorral, csipetnyi sóval és törött fehérborssal jól kikeverjük.

Tatármártás

Harminc deka majonézt keverőedénybe teszünk, hozzáadunk egy evőkanál mustárt, egy deci tejfelt egy deci kivert tejszínt, egy deci fehér bort, egy fél citrom levét, kevés sót, ízlés szerint porcukrot és habverővel simára keverjük. Halételekhez, tojásételekhez, töltött paradicsomhoz adjuk.

Zöldmártás

Öt deka spenótot megtisztítunk, megmosunk, majd forrásban levő, gyengén sózott vízben megfőzzük. Ha kész, leszűrjük, és szitán áttörjük. Kevés finomra vágott tárkonnyal és petrezselyemzölddel együtt az előre elkészített majonézmártáshoz keverjük.

Finom mártás

Harminc deka majonézből készült tatármártást keverőedénybe teszünk, három szardíniát bőrétől és gerincétől megtisztítva, egy ecetes uborkát és egy kemény tojást finomra vágunk és a tatármártáshoz keverjük. Tojás- és halételekhez adjuk.

Főtt tartármártás

Hat tojássárgáját, hat deci tejfelt, két evőkanál mustárt, tíz deka lisztet, kevés sót és cukrot habüstbe teszünk, jól kikeverjük, majd vízgőz fölött állandó keverés mellett felfőzzük. Ha kihűlt három deci fehér bort és egy citrom levét keverjük hozzá.

Fűszeres mártás

A majonézmártást keverőedénybe tesszük, hozzáadunk kevés reszelt vöröshagymát, egy hámozott, finomra vágott ecetes uborkát, kevés petrezselyemzöldjét és metélőhagymát ugyancsak finomra vágva és jól elkeverjük. Ízesítősül egy kanál mustárt, kevés porcukrot, csipetnyi borsot keverünk hozzá. Hideg sültekhez adjuk.

Remuladc mártás

Két tojásból készített majonézhez hozzákeverünk két deci tejszínt vagy tejfelt, egy deci fehér bort, egy hámozott, összevágott ecetes uborkát, egy kanál mustárt, egy fél citrom levét, kevés finomra vágott metélőhagymát petrezselyemzöldjét, tárkonyt és egy csipetnyi törött borsot. Hideg halakhoz adjuk.

Cumbcrland-mártás

Harmincöt deka ribizlilekvárt drótszitán átpasszírozunk, hozzáadunk két deci vörös bort, három deci konyakot, egy citrom és egy narancs levét, egy kanál mustárt és az időközben vékony, metéltre vágott, vörös borban puhára párolt, nem túl sok, narancs- és citromhéjat, majd simára keverjük. Vadakhoz és vadszárnyasokhoz adjuk.

Csiki mártás

Öt deka gombát megtisztítunk, megmosunk és gyengén sózott citromos vízben megfőzzük. Amikor kihűlt, apró kockára vágjuk, öt deka hámozott almával, öt deka céklasalátával és kevés reszelt vöröshagymával együtt az előre elkészített majonézmártáshoz keverjük. Rántott vagy rostonsült halakhoz adjuk.

Ravigot-mártás

Egy deci, ecetet, másfél deci olajat keverőedénybe öntünk. Tíz deka hámozott finomra vágott ecetes uborkát, öt deka vöröshagymát, egy csomó metélőhagymát, fél csomó petrezselyemzöldjét, kevés tárkonyt, két kemény tojást kockára vágva hozzákeverünk, sóval törött borssal ízesítjük. Marhahúsokhoz, borjúvelőhöz adjuk.

Svéd mártás

Húsz deka hámozott almát szeletekre vágunk és fehér borban puhára pároljuk, majd szőrszitán átpasszírozzuk. Az elkészített majonézmártást keverőedénybe tesszük, hozzáadjuk az almát és jól elkeverjük, majd öt deka tormát reszelünk és azt is hozzákeverjük. Sertés- vagy libasülthöz adjuk.