Ízletes és gyönyörű mázak és bevonatok tortákhoz, süteményekhez!

A torta tetejét bevonhatjuk a töltelék krémjével vagy valamilyen mázzal, zselével stb. Szép és jó tortadísz a tejszínhab. Ezt idomítózacskóból nyomhatjuk a kívánt formában a torta tetejére. Idomítózacskót nejlonzacskóból is készíthetünk úgy, hogy egyik sarkát levágjuk, a boltban kapható csillagcsövet illesztünk bele, és a keményre vert habot körülbelül 5 cm távolságból a zacskót szorosra csavarva nyomjuk ki. A spriccelőzacskót nemcsak tejszínhabhoz, ha-nem keményebb állagú krémekkel való díszítéshez is használhatjuk rácsozhatunk, sőt írhatunk is vele. Jóízű díszek lehetnek a különféle reszelékek: a dió-, a grillázs-, a csokoládé- vagy a kókuszreszelék. A reszelék alá mindig kenjünk vékony mázat, különben lepereg. A torta díszítése legyen étvágygerjesztő, tükrözze a torta jellegét. Csak ehető dekorációt használjunk! A borítás legyen jól szeletelhető, és ne hulljon le könnyen. A díszítés megkezdésekor döntsük el, hogy a tortából hány szeletet akarunk vágni, és a díszeket diógerezdeket, gyümölcsdarabokat, születésnapi gyertyát – az elképzelt szelettávolság szerint rakjuk fel.

Fehér máz

Egy tojásfehérjét 1 evőkanál citromlével és 10 dkg porcukorral fényesedésig keverünk. Ebből a mázból – vékony nyílású spriccelőzsákból -feliratot, rajzot is készíthetünk, például csokoládémázzal bevont torta tetejére.

Pirított cukor bevonat (dobostortamáz)

Egy kisebb serpenyőben világosra pirítunk 15 dkg cukrot, forrón a félretett felső tortalapra öntjük, a széleit vajas késsel eligazítjuk, majd ismét vajba mártott késsel felvágjuk szeletekre a lapot, és szeletenként tesszük a megtöltött tortára.

Rumos máz

Puncstortára, -süteményre alkalmas 21 dkg cukrot 3 evőkanál vízzel leforrázunk, és 3 evőkanál rummal addig keverjük, amíg sűrűn folyó massza lesz.

Kávés máz

Egy tojásfehérjét 2 evőkanál erős feketekávéval és 15 dkg porcukorral sűrű krémmé keverünk.

Csokoládémáz

Tizenöt dkg kristálycukrot leöntünk nem egészen 1 dl vízzel és sűrű sziruppá főzzük. Beleteszünk 10 dkg darabokra tördelt étcsokoládét, és addig keverjük, amíg felolvad. A tűzről levéve tovább keverjük a masszát, amíg hűlni kezd és sűrűsödik. Ekkor hozzákeverünk 1 kávéskanálnyi vizet és 1/2 tojásfehérjét. Amikor teljesen sima, leöntjük vele a torta tetejét, szétfolyatjuk rajta, ami az oldalakon lecsurog, azt késsel szétosztjuk. További díszt csak akkor teszünk a tortára, ha a bevonat már megdermedt.

Zselébevonat

Ez a gyümölcstorták legszebb dísze, a töltelék jellegének megfelelő ízben készítjük. A zselét az üzletekben kapható zselatinporból, az útmutató szerint készítsük el. Először kirakjuk a megtöltött tészta tetejét a gyümölcsdarabokkal úgy, hogy a torta szépen szeletelhető legyen, majd több rétegben ráöntjük közben-közben dermedni hagyva – a langyos zselét. Az olvasztott zselatint a tészta könnyen beszívja, ezért az első réteg alá célszerű vékonyan gyümölcsízt tenni.