Legjobb puzzle játékok 2022-ben

puzzle
puzzle

A puzzle kisgyermekkorban óriási élmény – kis kockákat egymás mellé helyezve egy nagy képet kapunk, amelyet addig csak a dobozon láthattunk. A felfedezés és az alkotás öröme mellett számtalan jótékony hatása is van a kirakós használatának, így nyugodtan játszunk vele felnőttként is. Megmutatjuk, milyen puzzle-t érdemes választani kisgyermekkorban, 10 éves kor fölötti gyermekünk részére, és saját örömünkre.

A puzzle előnyei

A kirakóst legfőképp egyedül érdemes játszani, és meglepően sok pozitív hatása van. A logikai érzék mellett ugyanis a kreativitást és a vizuális asszociációs készséget is fejleszti. A kisgyermekek számára a mozgás koordinációs készséget is javítja, hiszen szükségük van a formák helyes felismerésére, majd az úgynevezett kismozgásokra, vagyis a kirakós darabjainak beillesztésére.

Idős korban a kognitív képességeink sajnos csökkennek, idővel nem ritka a Parkinson-kór, demencia vagy az Alzheimer-kór kialakulása sem. Ezt megelőzve a puzzle segítségével karban tarthatjuk szellemi képességeinket. Az olyan játékok, mint a keresztrejtvényfejtés, kirakós és a különböző memóriajátékok ugyanis segítenek abban, hogy használjuk logikai készségünket.

Mindemellett, amikor ezen képességeink használatban vannak, agyunk más területei pihennek. Emiatt stresszoldó hatással rendelkezik a kirakós is, hiszen annyira csak a játék megoldására koncentrálunk, hogy megfeledkezünk a világ dolgairól. Nézzük, korosztályonként milyen puzzle segíthet!

Puzzle kisgyermekek számára

Kisgyermekek számára érdemes olyan kirakóst választani, amely mindössze 6-10 darabos, és meglehetősen nagy darabokból áll. Ezzel egyrészt segítjük a tanulását, sikerélményben lehet része, másrészt pedig megakadályozzuk, hogy esetleg lenyelje a darabokat. Eleinte segítsük azzal, hogy közösen rakjuk ki, valamint helyezzük közvetlenül mellé a dobozt, amin a kirakott kép is van, hogy folyamatosan lássa, milyen képnek kell kijönnie a végén. Egy éves kor környékén a fa kirakósokat ajánlott használni, amely kevésbé hasonlít a puzzle-re. Ebben a verzióban ugyanis még egy fatáblába kell a különböző mintákat beilleszteni, azonban higgyük el, ez fejleszti igazán a kisgyermek koordinációs és mintafelismerő képességét.

3-4 éves korban már választhatunk valódi kirakóst is. Számukra érdemes olyan kirakóst választani, ami a kedvenc állatukat (például lovakat, macskákat) tartalmaz, vagy a kedvenc mesefigurájukat. Kislányok számára a Jégvarázs puzzle biztosan jó megoldás! Kisfiúk számára pedig ajánlott szuperhősös, például Batman vagy Superman témájú kirakóst választani. Akár kirakós könyvet is vásárolhatunk a gyermekek számára, hogy ne unja meg olyan hamar gyermekünk.

Puzzle 8 éves kor fölött

8 éves kor felett már a 3D-s kirakós lesz szuper elfoglaltság a kis lurkóknak. A Harry Potter 3D Puzzle, Kóbor Grimbusz, 216 darabos verzió például tolltartóként is funkcionál a kirakás után, így gyermekünk az íróasztalán tárolhatja! Ebben a korban már a több száz, de akár egy ezer darabos puzzle is illik gyermekünkhöz. Arra azonban készüljünk, hogy napok, vagy akár hetek alatt rakja ki, úgyhogy érdemes olyan asztalra kiteríteni, amit nem használunk másra! Az állatos, vagy a különböző városi látképeket megjelenítő kirakós még mindig szuper választás.

Puzzle felnőtteknek

A fa kirakós már rég nem csak az egy éves babák számára ajánlott! Az Indapuzzle egy olyan fa kirakós, amelyen gyönyörű állatok jelennek meg, és a 150 darabos verziótól a 700 darabos kirakósig bármilyen méretben megtalálható. A színes róka, jegesmedve, farkas vagy sárkány felejthetetlen élményt rejt, amelyet boldogan tehetünk ki a falra is, hiszen valódi műalkotás.

Felnőttként is érdemes lehet egy olyan városi látképet választani, akár 1500 darabos verzióban, ahol már jártunk, így megőrizve a kirándulás és kaland emlékét. Ha azonban igazán egyedit szeretnénk, akkor mi magunk is készíttethetünk puzzle-t. Válasszunk ki egy számunkra kedves családi fotót, fényképet a gyermekeinkről vagy egy olyan képet, amelyet mi fotóztunk valahol, és elkészítik puzzle-ként. Ezáltal biztos, hogy csak nekünk lesz meg, és sokkal személyre szabottabb kirakósként kitenni a falra a családi fotót is.