Meg tudja-e sérteni magát a baba az anyaméhben?

Az ultrahang egy varázslatos ablak a még meg nem született gyermekünkre, még ha néha nem is teljesen tiszta, hogy mi folyik odabent. Láthatjuk a magzatot integetni vagy tapsolni az anyaméhben. Ilyenkor sok kismamában és kispapában felmerülhet a kérdés, vajon nem tudja-e hevesebb mozdulatokkal átlyukasztani a méhet a baba, netán okozhat-e magának sérülést a méhben.

A csecsemők tudnak sérülni az anyaméhben, de csak súlyos trauma következtében. Az ultrahang nem veszélyes ilyen szempontból, hiszen a vizsgálat során éppen az a fontos, hogy lássuk a kicsit mozogni, ahogyan felemeli vagy megrándítja a kezét, hiszen ez mutatja egyértelműen, hogy mozgási reflexei jól fejlődnek.

A baba gyakran ökölbe szorított, felemelt kézzel mutatja meg magát, ami sok szülő és nagyszülő számára lehet rémisztő, mivel pont olyan, mintha bokszolni készülne. Előfordulhat könnyen, hogy magát üti vagy rúgja meg a méhben. Aggodalomra azonban nincs ok, ezek természetes mozgások, melyeket a méh könnyedén elvisel.

A méh a káros külső és belső hatásoktól is védi a babát, jól szigetelt, tökéletes belső “babahordozó”. Hihetetlen módon ki van párnázva, a magzatvíz megóvja a babát még a nagyobb ütésektől is. Ha trauma éri a hasat, az esetek többségében nem következik be károsodás, ám a biztonság érdekében mielőbb mutassuk meg magunkat az orvosnak!