Mely fogászati beavatkozásokat végzik leggyakrabban altatásban?

A fúró hangja, vagy csupán maga a fogorvos gondolata elriaszthat minket attól, hogy időben részt vegyünk fogászati és szájsebészeti kezelésen. Ennek oka lehet bármilyen korábbi rossz tapasztalat, gyermekkori trauma vagy félelem, szorongás, esetleg érzékeny szájüreg. Szerencsére, a mai orvostudománynak köszönhetően létrejött az altatásos fogászat, így még a bölcsességfog műtét is könnyebben kibírható.

Fogeltávolítás, bölcsességfog műtét

Az egyik leggyakoribb fogászati kezelés a foghúzás, a szájsebészeti beavatkozások közül pedig a bölcsességfog műtét emelkedik ki jelentősen. A bölcsességfog 17-18 éves korban kezd el kibújni, amely komoly problémákat okozhat szájüregünkben, például ha elnyomja a mellette lévő fog gyökerét. Különbséget kell tennünk azonban bölcsességfog húzás és bölcsességfog műtét között. Bölcsességfog húzás olyan esetben fordul elő, amikor a fog legalább 90%-ban kint van, bölcsességfog műtétről pedig akkor beszélünk, amikor a fog csak részben vagy egyáltalán nem tört elő. A bölcsességfog műtét több órát igénylő beavatkozás. Az altatás során legtöbbször mind a négy bölcsességfog eltávolítására sor kerül.

Implantációs eljárások

A fogászati implantáció egy vagy több fog pótlása esetén alkalmazható. Ilyenkor a fogorvos az állcsontba fogászati implantátumot ültet, amelyre koronát, hidat vagy fogsort rögzít. Leginkább ezt az eljárást helyi érzéstelenítésben végzik, azonban szorongás, félelem esetén altatásban is elvégezhető a kezelés.

Gyökérkezelés

Sok páciens fél attól, hogy a gyökérkezelés jobban fáj, mint a foghúzás. Azonban, ha időben részt veszünk a kezelésen, a gyökérkezelés fájdalommentes is lehet. A kezelés célja a saját fog megmentése, ezért ajánlott a minél előbbi fogászati konzultáció, ha különböző tüneteket észlelünk. A gyökérkezelés akkor válik szükségessé, ha a fog elhalt, krónikus gyulladás alakult ki vagy fogágybetegség esetén begyullad az egészséges fog.