Mi a nyugtalan láb szindróma és hogyan kezelhető?

A nyugtalan láb szindróma elég gyakori kórkép a felnőtteknél és az iskoláskorú gyerekeknél, ehhez képest a legtöbben nem is hallottak róla. Ez az idegesítő betegség nem könnyen felderíthető, nem sok olyan fizikai teszt létezik, ami egyértelműen fényt derítene rá. A felismerést az is nehezíti, hogy olyan tünetei vannak, melyeket számos más probléma is okozhat.

Definiálni sem könnyű pontosan, hogy mi is a nyugtalan láb szindróma.

Általában az alvási rendellenességek közé sorolják, mert éjszaka is tüneteket produkál. Idegrendszeri probléma, mely folyamatos mozgásra készteti a lábakat alvás közben is. Ehhez intenzív égő vagy viszkető érzés is társulhat, a lábak fájni, lüktetni kezdenek.

A tünetek éjszaka rosszabbodnak, megzavarva ezzel a pihentető alvást. A szindrómában szenvedőknél ezért gyakori a teljes kimerültség, állandó fáradtság. Súlyosabb esetben depressziót és memóriaromlást is okozhat.

Lábmasszírozás

Sokféle gyógyszer létezik rá, de valójában ezek a készítmények nem mindenkinél egyformán hatékonyak, sok gyógyszer pedig egy idő után válik hatástalanná. Más módszerek azonban rendelkezésünkre állnak, mint pl. a láb rendszeres masszírozása. A legjobb lefekvés előtt elvégezni, mégpedig gyengéd mozdulatokkal.

Tápanyagok pótlása

Nyugtalan láb szindrómát egyes tápanyagok hiánya is okozhat. Leggyakrabban vashiánynál fordul elő, mivel a vas segíti elő a dopamin termelődését, ami segíti agyunkat a mozgás szabályozásában.

Forró fürdő

A relaxálás nagyon jót tesz a tünetek enyhítés ellen. A séta, a meditálás és egy forró fürdő is sokat segíthetnek a kellemetlen érzésen. A jóga és az akupresszúra szintén ajánlott módszerek a szindróma kezelésére.