Mire jó a búvárszivattyú?

búvárszivattyú

Egy búvárszivattyú remek megoldás lehet például egy kút vizének kiemelésére. Ez a típus teljes egészében elmerül a víz alatt, ezzel pedig lényegesen nagyobb emelési távolságot képes elérni, mint a hagyományos felszíni szivattyúk.

Hol használnak búvárszivattyút?

A búvárszivattyú működésének lényege, hogy a membránlapjai segítségével nem szívja, ha lényegében felszínre nyomja a folyadékot. Ezen tulajdonsága miatt is sokkal hatékonyabb és nagyobb teljesítményre képes, mint a hagyományos társai. Elsősorban ott elterjedt megoldás, ahol mélyebbről kell a vizet felszínre hozni. Mivel alkalmas tiszta víz átszivattyúzására is, így egy kútból akár tiszta vízzel is elláthat egy háztartást, de használható öntözésre éppúgy, mint egy pince víztelenítésére.

A feladatát megbízhatón látja el, karbantartási igénye így minimális, éveken keresztül képes megfelelően kiszolgálni a különféle igényeket. A működése rendkívül egyszerű, így ha mégis meghibásodna, akkor is általában olcsón javítható.

Mire érdemes figyelni búvárszivattyú választása során?

Elsősorban olyan teljesítményű modellt kell választani, amely alkalmas lesz a szükséges folyadékmennyiség mozgatására. A nyomómagasság jelenti azt a magasságot, ameddig a szivattyú képes a folyadékot szállítani. A búvárszivattyú előnye, hogy ez az adat lényegesen magasabb lehet más típusokkal összevetve, azonban minden esetben oda kell rá figyelni, különösen ha mélyebb területről szeretnénk vizet nyerni.

Ha olyan víznyerőhelyről kell a folyadékot kiemelni, ami szennyezett lehet, például földdel, akkor az a maximális szemcseméret is fontos szempont, amellyel a szivattyú még működni tud. A legtöbb típus nagyjából 60 – 80 liter/perces vízszállításra képes.

Milyen előnyei vannak?

A búvárszivattyú több szempontból is költségtakarékos megoldás. Egyfelől strapabíró szerkezet, ami nehezen hibásodik meg. Ám az egyszerű működésének nemcsak ez az előnye, hiszen a rezsit is jelentős mértékben lehet csökkenteni azáltal, hogy egy nagyon energiatakarékos szerkezetről van szó.

A használata során sok mindenre nem kell figyelni: évente el kell végezni a szivattyú téliesítését, valamint kétévente érdemes szakemberrel ellenőriztetni. Ha szeretnénk minél inkább megóvni a szerkezetet és kihasználni az élettartamát, akkor egy motorvédővel sokat tehetünk. Ennek lényege, hogy a gyakori be- és kikapcsolások ellen védi a készülék motorját, csökkentve a szükségtelen indítások számát. Ha ezekre is odafigyelünk, akkor egy búvárszivattyú szépen csendben akár hosszú éveken keresztül is kiválóan működhet.