Olcsóbb lett a bulgáriai és egyiptomi nyaralás

A magyarok több mint fele megy nyaralni idén

Nem evidencia, hogy nyáron mindenki a katalógusokat lapozgatja, hogy melyik városba utazzon nyaralni. Bakó Balázs, a MUISZ helyettes szóvivőjének elmondása szerint 1 millió magyar utazik külföldre szabadidős céllal egy évben, ehhez jönnek még az üzleti célú utak. A belföldi üdülésben 5 millió ember érintett, de ebben a számban az is benne van, ha egy ember többször is elutazik egy év alatt.

A családok az utazás tervezésénél nagy figyelmet fordítanak a célállomás időjárására, és természetesen a nyaralásra szánt keret is szűkíti a kört, az sem mindegy, milyen a család, a gyerekek életkori összetétele, illetve más-más helyek alkalmasak tengerparti üdülésre, valamint városnézésre.

A szóvivőt megkérdezték, mik lehetnek ár-érték arányban a legjobb célpontok az idén. Horvátországot említette, elmondása szerint ő maga például nagyon jó áron tudott szállást foglalni ott, viszont felhívta a figyelmet arra, hogy a szolgáltatások, élelmiszerek ára ott (is) magasabb, mint idehaza. Megjegyezte, hogy Egyiptom hihetetlenül jó ár-érték aránnyal rendelkezik.

Az elmúlt években a legnépszerűbb úticélok Horvátország, Görögország, Törökország, Egyiptom és Bulgária voltak

Az utazási irodák helyettes-szóvivőjét arról az egyre gyakoribb jelenségről is kérdezték, miszerint az utazók egyre inkább elhanyagolják az utazási irodákat, és maguk vesznek repülőjegyet, valamint intéznek kedvező árú szállást (pl. Airbnb)

„Ez korosztályfüggő dolog is. Nyilván a fiatalabb generáció tagjai közül kevesebben fordulnak utazási irodához. A teljes lakosság körében ez úgy nézett ki, hogy kb. 40% vette igénybe utazási iroda szolgáltatását az elmúlt időszakban. Kétségtelen, hogy egy közeli úticél esetén kevésbé van szükség az irodákra, de egy távoli úticél, pl. USA, vagy egy speciálisabb hely, Izrael esetében már gyakrabban fordulnak hozzánk.”

A fiatalabb korosztályon belül azok számára lehet vonzó utazási irodát választani, akik napi 10-12 óra munka után nem szívesen foglalkoznak repülőjegy és szállásfoglaló oldalakkal, és a kényelmet választják.

Belföldön továbbra is a Balaton a legnépszerűbb célpont. A belföldi utazások hossza általában rövidebb, mint a külföldieké. A magyarok átlagban 170 ezer forintot költenek nyaralásra egy évben.