A kertész elárulta, mi a titka a nyári növény öntözésnek! Hogy én ezt miért nem tudtam eddig…

A nyári hőséget nem csak az embereknek nehéz elviselni, hanem a növényeknek is, ezért nagyon fontos tudni, hogyan és mikor öntözzük a növényeinket.

Egy ügyes kertész a következő tippekkel látott el

1. A zöldségeknek mindig a gyökereit locsoljuk.

2. A kertben lévő növényeket este locsoljuk, a melegházban lévőket pedig reggel vagy a délelőtti órákban. Az uborka a legérzékenyebb, a melegházban lévő uborkát locsolhatjuk reggel és este is, kisebb mennyiségű vízzel.

Még egy fontos dolog, a forróság idején a növényeket langyos vízzel locsoljuk, mert nem tesz jót nekik a hideg víz. Tartsunk az udvaron vízzel teli vödröket, hogy a nap felmelegítse a vizet, majd ezzel locsoljunk.

3. Ha szeretnénk, hogy a zöldségeink szépen növekedjenek, akkor érdemes ellenőriznünk, hogy a talaj milyen mélységig nedves. Az az ideális amikor 5-7 cm mélységben is vizes a föld. Amikor nagy a szárazság nagyon fontos, hogy még jobban odafigyeljünk a növényeink öntözésére.

4. A forróság idején gyakran fel kell lazítani a talajt, hogy a víz minél mélyebbre jusson.

5. A fákat és a cserjéket egy héten egyszer, este locsoljuk bő vízzel. Arra figyeljünk, hogy a legmélyebb gyökerekig is eljusson a nedvesség.

A csepegtetőrendszerrel történő öntözés nagyon jó megoldás akkor is, ha néhány napra elutazunk.

Öntözőrendszer házilag

1. A legegyszerűbb módszer

Öntsünk vizet egy műanyag flakonba, hagyjunk egy kis helyet a levegőnek és egy szivaccsal tömjük be ne tegyünk rá kupakot. Rakjuk le vízszintesen a flakont a növény mellé, víz lassan csepegni fog a szivacson keresztül és megöntözi a növényeket.

2. Földalatti öntözés

A legjobb módszer, amit alkalmazhatunk, az olyan növények esetében, amelyek között van egy kis hely. Készítsünk két lyukat a flakon két oldalán, így egyszerre két növényt tudunk öntözni. A flakont töltsük meg vízzel és ássuk a földbe, a növények közé.