Sláger karácsonyfák! Sajnálom az élő fákat, viszont nem szeretem a mesterségeseket, ellenben itt annyi lehetőség van…

Az ablakon kitekintve, azt látom, hogy kissé esik a hó, az ember gondolatai messze elkalandoznak a munkától. Szívem szerint megállítanám a házmestert és megkérném, hogy újra és újra lapátolja szét a havat mindenütt, az utcákra, a háztetőkre, a fákra! Az unalmas napi rutin helyett jobban esne most a karácsonyfát díszítgetni, süteményt és déligyümölcsöket majszolgatni… Vágyom már az ünnepekre!

Már a karácsonyfa, a díszítés vagy a mandarin puszta gondolatától is sokkal jobb kedvem lesz. Igazán szeretem a karácsonyi ünnepet, de mindig elszomorodom a karácsonyi vásárok láttán. Hiszen ott annyi fenyő található, amik csak úgy illatoznak az erdő, a hó, az ünnep megannyi illatával. Viszont szomorúsággal tölt el, hogy mi is lesz ezeknek a fáknak a sorsa az ünnepek után, ezért inkább meg sem veszem őket.

Manapság, szerencsére rengeteg lehetőség van alternatív karácsonyfára, amik szintén megteremtik a karácsony utánozhatatlan légkörét. A variációk száma szinte végtelen: filcanyagból, vagy kartonból, szövetből, papírból, cérnából, dobozból, ágakból stb.

Az ünnepek alatt a légkör attól is olyan meghitt, hogy együtt vagyunk szeretteinkkel, így az ekkor végzett közös, kreatív munka eredményére mindenki joggal lehet büszke!

Karácsonyfák saját kezünkkel

Az alábbi cikkben ötleteket gyűjtöttünk össze, amelyek ahhoz adnak ihletet, hogyan készítsünk karácsonyfát a saját kezünkkel. Ezeket valóban megéri elkészíteni, mert amellett, hogy nagyon egyszerűek, olcsók is. Legalább egyet próbálj ki te is az alábbiak közül, meglátod, ezzel is közelebb kerülsz az ünnepek fantasztikus hangulatához!

Alternatív karácsonyfa-ötletek falra

1. Rátétes díszítéssel
Olló, rajszög és ragasztó, ezekre lesz szükséged. Először vágj ki több hópehelyformát, színes kört, majd ragaszd azokat a falra, vagy akár az ablakra. Hihetetlenül egyszerű és szép!

2. Fényképek
Válaszd ki a számodra legfontosabb, legszebb pillanatokat megörökítő fényképeket és erősítsd őket fenyőfa formában a falra. Voilá, kész is a karácsonyfa!

3. Cérnából, vagy fonálból
Fenyőfa alakban rögzítsünk fonalat, vagy cérnát, a sarkoknál gombokkal, vagy ruhacsíptetővel, majd az így kapott fát díszítsük karácsonyfadíszekkel.

4. Égősorból
Amennyiben a cérna, vagy fonál helyett égősort használunk, otthonunkat este igencsak varázslatos hangulattal tölti be az így készült karácsonyfa. Az ünnepi hangulat garantált!

5. Fenyőfaágakból
Ez az ötlet két okból is szuper, egyfelől otthonunkat belengi majd a fenyő utánozhatatlan illata, másfelől pedig maga a fa élve marad az erdőben!

6. Vesszőkből
Horgászzsinórral, vagy egyszerű madzaggal erősítsünk össze vesszőket, majd ezt díszítsük fel eleven színű díszekkel, fénysorral.

7. Fenyőfakontúr
Színes ragasztószalaggal, papírból ragasszunk a falra fenyőfamintát. Festhetjük is, ha úgy szeretnénk. Karácsonyi díszekkel díszíthetjük.

8. Fenyőfa alakú polcok
Csavarozzuk ki, majd erősítsük a polcokat egy üres falfelületre. Másik lehetőség, hogy külön, a karácsonyi ünnepre szánt mobil polcot is használunk.

9. Karácsonyfadíszekből
Rajzszög felhasználásával erősítsünk karácsonyfadíszeket a falra, majd fűzzünk köréjük égősort és egyéb díszeket. Másik lehetőség, hogy a gömböket különböző hosszúságú cérnára fűzzük és a mennyezetre erősítjük. Így sokkal szebb díszt kapunk majd!

10. A rajzolt karácsonyfa
Rajzoljunk gyermekeinkkel egy hatalmas karácsonyfát. Nem feltétlen kell, hogy olyan legyen, mint valójában, a fő az, hogy a gyermekek is részt vegyenek az alkotás folyamatában. Ezután mindenki rajzolja körbe a kezét, majd vágja ki. Ezek lesznek a fenyő ágai, tűlevelei. Egy ilyen karácsonyfa a gyermekszoba tökéletes ünnepi dísze lesz!

11. Filcanyagból
A filcanyag nagyon könnyen hozzáférhető és igencsak egyszerű vele dolgozni. Filcből rengeteg féle nagyszerű díszítőelemet készíthetünk, melyek egyúttal kitűnő játékok is a gyermekek számára. Készítsünk egy nagy fenyőfát egy nagy filcanyagból, vagy állítsuk össze három háromszögből. Varrjunk fel rá gombokat, vagy tépőzárt, amire majd gyermekünk az ugyancsak filcből készült díszeket felerősítheti.

Dekoratív karácsonyfák

Már egy kis karácsonyfa is fontos díszítőeleme a lakásnak. Ezenkívül ajándékozhatunk is szeretteinknek, barátainknak ilyen kis karácsonyfákat.

1. Kúpos karácsonyfa cérnából
A madzagot, vagy a zsinórt ragasztózzuk be, majd szorosan tekerjük fel egy kartonpapírból készült kúpra. Hagyjuk megszáradni, majd apró gyöngyökkel, flitterekkel, kicsi, könnyű díszekkel díszítsük.

2. Szalagból
Ha egy polisztirolból, vagy papírból készült kúpra színes szalagokat ragasztunk fel, egy nem mindennapi és feltűnően szép karácsonyfát kapunk.

3. Toboz felhasználásával
A természetes anyagok azért jó választások, mert mindenütt megtalálhatóak. Ezért aztán miközben sétálunk, nyissuk ki a szemünket és gyűjtsük össze a hasznosnak ítélt alapanyagokat!

4. Kartonból, illetve nátronpapírból
Sose dobjuk ki a kisebb-nagyobb kartondobozokat! Nézzed csak meg, milyen csodás dolgokat lehet belőlük készíteni!

5. Dobozok sarkaiból
Ha a dobozok sarkait egymás fölé ragasztjuk, egy csodás kompozíciót kapunk. Még szebb, ha kiegészítjük más dekorációs elemekkel, illetve fénysorral.

6. 3D-s karácsonyfa
Hajtsunk össze a képen látható módon két azonos alakú fát. Anyagukat tekintve készülhehetnek kartonból, papírból, műanyagból.

7. Szizálból
A barkácsboltokban mindenképpen érdemes utánajárni ennek a csodás anyagnak, mert belőle valóban nagyszerű dolgokat készíthetünk.

8. Száraztésztából
Egy tökéletes választás, amikor a gyermekeinket is szeretnénk bevonni az apróbb tárgyak készítésének folyamatába. Az elkészült tésztafát lefújhatjuk festékkel, akkor még szebb lesz.

9. Papírdarabokból és szalagból
Még a kézimunka maradványait is felhasználhatjuk, ha karácsonyfa-készítésről van szó.

10. Szövetanyagból és csipkéből

11. Gombokból
A különböző színű gombokkal díszíthetünk képeslapot, keretes fali díszt, vagy éppen kis fácskát.

12. Édességből, szaloncukorból
Ha a kartonpapírból készült kúp helyett egy pezsgősüvegre ragasztasz édességeket, főleg szaloncukrot, nem csak szép díszt kapsz, hanem egyben egy olyan dolgot is, amit bátran adhatsz ajándékba bárkinek! Egy biztos, én nem mondanék rá nemet, ha egy ilyennel ajándékoznának meg az ünnepekkor!

Az ilyen kézzel készült dolgok kiválóan helyettesítik az unalmas TV-műsorokat, arról nem is beszélve, hogy már a legkisebb, saját magunk készítette papír-fenyőfa is sokkal jobb hangulatot fog okozni! És te mivel szeretsz foglalkozni az ünnepek közeledtével?

Mutasd meg ezt a cikket barátaidnak, ismerőseidnek is, minden valószínűséggel ők is szeretnék egyedien csinosítani lakásukat a közelgő ünnepekre!