Sokan nem tudják, hogyan kell viselkedni vendégségben, pedig ezek alapvető illemszabályok!

Az illem sajnos úgy tűnik, ma már nem divatos. Pedig vannak olyan alapvető illemszabályok, amiket be kellene tartanunk, főleg ha vendégségbe megyünk.

Mindegy, hogy egy családtagunkhoz megyünk, vagy ismerősökhöz, vannak alapvető szabályok, amelyeket be kell tartani, hiszen ezek a személyiségünkről árulkodnak.

Légy pontos

Az édesanyád, vagy egy ismerődös meghívott ebédre? Akkor illendő lenne időben odaérni. Még akkor is, ha a családdal mész, ez nem lehet kifogás. Ha tudod, hogy dugó lesz, indulj el időben.

Vigyél ajándékot

Egy apróság is megteszi, bonbon, virág, kávé, amit szeret az, akihez mész. A szüleink ezt nem várják el tőlünk, ha meghívnak minket ebédre, de ettől még kellemes érzés a számukra, hogy gondoltunk rájuk.

Tiszteld a házigazdát

Ha ők nem járkálnak cipővel a lakásban, akkor te is vedd le a cipőd. Figyelj az ilyen apróságokra, mert neked talán fel sem tűnik, de a házigazdát megsértheted vele.

Az ebédmeghívás nem azt jelenti, hogy maradj ott vacsorára is

Sokan nem tudják értékelni a vendégszeretetet. Ha meghívtak valahová és jól érezted magad, akkor is van egy bizonyos idő, amikor illik hazamenni. Ne élj vissza a vendégszeretettel. A házigazda nem fog azzal megbántani, hogy szól, ideje lenne távozni, de ezt ne is várd meg.

Mindig ajánld fel a segítséged

Ha ott ebédeltél, akkor ajánld fel, hogy segítesz elmosogatni, vagy megfőzöd a kávét, behozod a desszertet. Vélhetőleg visszautasítják, de illik megkérdezni, hogy segíthetünk-e.

Ne érezd túlságosan otthon magad

Ne nyitogasd a hűtőt, ne menj be a hálószobába, tartsd tiszteletben, hogy a vendéglátóidnak is van magánéletük. Ha a nappaliban kínáltak hellyel, vélhetőleg nem szeretnék, hogy a lakás más helyiségében tartózkodj.

Vigyázz a gyerekre

Ha gyermekkel mész vendégségbe, figyelj oda rá, el ne törjön valamit, ne tegyen kárt mások dolgaiban. A vendéglátó biztosan nem lenne dühös, ha a gyerek rosszalkodna, de egy gondos szülő nem engedi ezt meg.

Köszönöm

Sokan elfelejtik megköszönni, hogy meghívták őket ebédre, egy kávéra. Ha a szüleink hívtak meg minket, akkor is meg kell köszönnünk, mert fáradoztak azért, hogy minket vendégül lássanak.