Milyen korban kezdhetik el a gyermekek használni az elektromos kütyüket?

A számítógépes technológia korában a gyermekek elektromos kütyüktől való függősége sokkal súlyosabbá válik, mint korábban bármikor. Talán sokak előtt ismerős kép az, amikor a szülők egy okostelefont nyomnak a gyermek kezébe, hogy amíg ő azt nyomkodja, „megszabaduljanak” tőle. Itt van, gyermekem, és most hagyjad anyát (apát)! – felettébb ismerős, ugye?

A gyermekek gyorsan hozzászoknak bármihez. Miközben a telefon, táblagép a kezében van, egy hangot sem hallani felőle, de próbáld csak meg elvenni tőle: azonnal hisztériás rohamban tör ki. És persze a szülők csodálkoznak, hogy miért nem tudnak közös nyelvet találni a gyermekeikkel, és miért nincs azoknak kapcsolatuk a valós életben, a valós élettel.

Az elektromos kütyüktől való függőség

A kommunikációs készségeket gyermekkorunk kezdetekor sajátítjuk el. A gyermekorvosok szerint a 0 és 3 év közötti életkorban nagyon fontos a látás, illetve a beszédkészség kialakulása a gyermekek szókincsének gazdagítása szempontjából. A 3 év alatti gyermekek számára különösen fontos, hogy a lehető legtöbbet beszéljenek a szülőkkel és a vele egykorú társaikkal, és ne az anyjuk (apjuk) okostelefonjával.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia megállapította, hogy a 0-2 éves gyermekeket egyáltalán nem szabad elektronikus eszközöknek kitenni. 3 és 5 év közötti korban legfeljebb egy, míg 6-18 éves kor között naponta legfeljebb két órát szabadna a gyermekeknek elektromos kütyükkel tölteniük.

Ugyanakkor a statisztikák szerint a modern gyerekek átlagosan ennek az időnek a többszörösét töltik a képernyő előtt, 6–7(!) órát naponta. A legtöbb amerikai gyermek (két éves koráig) naponta használ mobileszközöket, és 7–8 éves koruktól fogva állandó hozzáféréssel rendelkeznek az internethez is.

A mobil eszközök jelentősen növelik a modern technológiákhoz való hozzáférést a kisgyermekek számára. Ezért Chris Rowan gyermekorvos ragaszkodik ahhoz a megállapításhoz, hogy a 12 éves kor alatti gyerekeknek szigorúan meg kell tiltani a mobil elektronikus eszközök használatát. Íme, a döntés 10 fő oka:

1. Az elektromos kütyük függőséget okoznak

Minél több szülő ellenőrzi percenként az e-mailjeit, lapozgatja a hírcsatornákat, lövöldözi a szörnyeket és néz TV-műsorokat, annál inkább távolodnak el saját gyermekeiktől. A felnőttek figyelmének hiányát gyakran ugyanaz a mobil és a digitális technológia kompenzálja a gyermek számára.

Bizonyos esetekben maga a kisgyermek válik függővé a hordozható eszközöktől, az internettől és a televíziótól. Mára a gyermekek elektromos kütyüktől való függősége valóságos járvánnyá vált. Minden tizenegyedik, 8–18 éves korú gyermek a „digitális világ rabjává” vált.

2. Ártalmas sugárzás

2011-ben az Egészségügyi Világszervezet és a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség a mobiltelefonok és más vezeték nélküli eszközök sugárzásának lehetséges rákkeltő hatását kutatva megállapította, hogy azok a 2B csoportba sorolhatóak, azaz „esetleg rákkeltőek az emberre”.

Ugyanakkor ennek megértéséhez nem szabad megfeledkezni arról a tényről, hogy a gyermekek érzékenyebbek a különböző negatív hatásokra, mivel az agyuk és az immunrendszerük még fejlődésben van.

3. Az agy fejlődésére gyakorolt hatása

A baba agya a háromszorosára megnövekszik a születésétől két éves koráig, és tovább növekszik egészen a 21 éves kor környékéig. A korai életkori agyi fejlődést a környezeti ingerek, vagy azok hiánya határozza meg.

Mint ahogy a kutatások eredményeiből kitűnik, az agy stimulálása az elektromos kütyük túlzott használatával a kognitív készségek elmaradását, fokozott impulzivitást okozhat, emellett pedig, csökkenti azt a képességet a gyermekben, hogy szabályozza önmagát és önfegyelme legyen.

4. A fejlődésbeli elmaradások

A táblagép vagy a telefon mögött ülve fennáll a veszélye, hogy a gyermek fejlődésében visszamarad, ami azt jelenti, hogy a mozgás hiánya a fizikai és szellemi fejlődés késedelméhez vezethet. Ez a probléma nyilvánvalóvá vált az Egyesült Államokban, ahol minden harmadik gyermek, aki megkezdi az iskolai tanulmányait, valamilyen fejlődésbeli elmaradással rendelkezik, ami nyilvánvalóan befolyásolja majd a tanulmányi teljesítményét is.

A fizikai tevékenység viszont javítja a figyelmet és az új dolgok elsajátításának képességét. A tudósok megerősítik, hogy az elektronikus technológia használata károsítja a gyermekek fejlődését, és hátrányosan befolyásolja a tanulásukat.

5. Elhízás

A televíziót nézve és a számítógépes játékok szenvedélye károsan hat a táplálkozási szokásokra is, melyből egyértelműen következik, hogy mára már szó szerint értendő, hogy a túlsúlyosság járvánnyá vált azon gyermekek körében, akiknek elektromos kütyühasználata felett nincs semmiféle szülői kontroll, és ezért folyamatosan ezeket az eszközöket nyomkodják, az elhízás gyakorisága 30%-kal nagyobb.

Minden negyedik kanadai és minden harmadik amerikai tinédzser túlsúlyos, és 30%-uk esetében cukorbetegséget is diagnosztizáltak.

Ezenkívül az elhízott serdülőknél nagyobb a kockázata a korai stroke-nak és a szívrohamnak, ami jelentősen lerövidíti várható élettartamukat. A tudósok már félreverik harangokat, sürgetve a szülőket, hogy fordítsanak figyelmet a gyermekek (túl)súlyára, mert a XXI. század első nemzedékének „nagyszerű” esélye van saját szülei előtt elhalálozni.

6. Alvásproblémák

Az Egyesült Államokban a statisztikákból kiolvasható, hogy a szülők 60%-a egyáltalán nem ellenőrzi, hogy a saját gyermeke milyen szoros kapcsolatban áll mindenféle kütyükkel, és négy család közül háromban a gyermekeknek meg is engedik, hogy elektronikus eszközökkel együtt feküdjenek le aludni.

A telefonok, táblagépek és laptopok képernyőinek kékes fénye megakadályozza a normál alvást, ami a pihenőidő csökkenéséhez és az alváshiány kialakulásához vezet. A tudósok a test károsodása szempontjából az alváshiányt az alultápláltsággal szokták összehasonlítani: mind az egyik, mind a másik kimeríti a testet, és ennek megfelelően hátrányosan befolyásolja a gyermekek iskolai teljesítményét is.

7. Pszichológiai rendellenességek

Az internetfüggőség gyakran elszigeteltségéhez és fóbiák kifejlődéséhez vezet. Ez a lista sajnos biztonságosan kiegészíthető bipoláris zavarral, pszichózissal, viselkedési rendellenességekkel, autizmussal és kötődési zavarok kialakulásával (vagyis a szülőkkel való szoros érzelmi kapcsolat megsérülésével).

Tájékoztatásul elég, ha rátekintünk arra a tanulmányra, amely szerint hat kanadai gyermekből egy mentális betegséggel küzd, amelyet gyakran csak erős pszichoaktív gyógyszerekkel lehet kezelni.

3. Agresszió

A televízió és a számítógépes játékok brutalitása tükröződik a gyermek valós életében is. A gyermek kész magatartásmintát kap, amelyet az őt körülvevő valóságban tud végrehajtani.

Ebből sok kutató ugyanazt a következtetést vonja le: a képernyőn megjelenő erőszaknak van rövid és hosszú távú hatása is, azaz az agresszió nem feltétlenül azonnal jelentkezik.

4. Digitális demencia

A tudományos megfigyelések igazolják, hogy az elektromos kütyük hatása az 1-3 éves korú gyermekekre problémákat okoz a gyermek hetedik éve környékén, hiszen figyelme, koncentrálóképessége elmarad a várttól. Azok a gyermekek, akik nem tudnak koncentrálni, egyszerűen elveszítik a lehetőséget, hogy megtanuljanak valamit és erre emlékezzenek is.

5. A valóságos világtól való elszakadás

A modern digitális technológiák túlzott használata nemcsak a gyermekek a pszichéjét és az empatikus képességét befolyásolja, hanem sérülékenyebbé teszik őket a valós életkörülmények között, amelyeket a digitális világ adta zártság miatt nem is ismernek.

Ez azt jelenti, hogy a virtuális világban eltöltött idő gyakran nem tanít nekik semmilyen hasznosat, és az elektronikus eszközök ismerete nem biztosítja a jövőbeli sikert számukra, mert a technológiák folyamatosan fejlődnek, és egyre nehezebb lesz lépést tartani velük.

A szerkesztőség tanácsa

Szóval mit csináljanak a szülők? Lehet, hogy csak el kell tiltani a gyermekeket a televíziótól, és megtiltani az online hozzáférést? Így csak még rosszabb lesz. A gyermek dühös lesz a szülőkre, akik ellenségekké válnak a szemében.

Az elektromos kütyük a modern élet szükséges részét képezik. Szükséges, hogy a gyermek megtanulhassa az okostelefon használatát, de nem túl korán! Ne adjuk hát a telefont egy egyéves gyermek kezébe, hogy figyelmét ezzel kössük le. Egy év alatt a gyermeknek olyan sok érdekeset tudunk mutatni a világunkban, akár közvetlen környezetünkben is, hogy egyáltalán nincs szükség az okostelefonokra, táblagépekre.

Nem érdemes eltiltani őket az okostelefontól, de mindig szükséges annak a korlátozása, hogy mennyi időt tölthet azok nyomkodásával. A gyermekorvosok azt javasolják, hogy dolgozzunk ki egyértelmű szabályokat az elektromos kütyük használatára az egész család számára.

Például legyenek a lakás, ház bizonyos területei teljesen mentesek az okostelefonoktól és egyéb kütyüktől. Ilyen lehet a konyha, a nappali vagy az autó. Célszerű felállítani azt a szabályt, hogy nincs helye a telefonnak az ebédlőasztalnál.

Érdemes ahhoz is ragaszkodni, hogy a gyermekek ne vigyék magukkal az ágyba. A jobb hatás elérése érdekében szolidaritást kell mutatnia a szülőnek is, és korlátoznia kell saját kütyühasználatát is (ez hasznos lesz a szülők számára is!?).