Szörnyű dolog elvenni a gyermekek legszebb éveit azzal, hogy felesleges dolgokat tanítunk nekik!

Meg kell változtatni az iskolai rendszert, mert nem jó a tanítási program – egy tapasztalt tanár szerint.

Szerinte az iskola olyan mint az utaskísérők a repülőn, miért kell a fizikatanároknak Bachról beszélniük és ki lopja el a gyerekek legszebb éveit?

Amikor én voltam fiatal, a tanárok sokkal nagyobb tudással rendelkeztek mint a mostani tanárok, és mégis úgy érzem, hogy sok időt töltöttem el hiába. Sajnálom, hogy gyerekkoromban rengeteg fölösleges dolgot tanultam.

Amikor megkérdezem valakitől, hogy milyen osztályzata volt történelemből, azt válaszolja, hogy 5-ös. Felteszem számára a következő kérdést: „Mit jelent Enclosure?” Erre a kérdesemre csak egy történelemtanár tudna válaszolni. Nem is értem miért tanultunk egy egész leckét erről? Miért volt erre szükség, úgysem emlékszik már senki erre a dologra.

A légiutas-kísérő minden alkalommal a biztonságos repülésről beszél nekünk, de erre biztosan senki sem emlékszik. Nincs olyan eset, hogy valaki minden szabályt betartson, hogy majd azt mondhassa: „A repülő lezuhant mindenki meghalt, de nekem sikerült életben maradni, mert odafigyeltem arra amit az utaskísérő mesélt nekünk.”

Szerintem ilyen az iskolai oktatás is, mint egy légiutas-kísérő, mert köteles a számunkra egyre több információt átadni. A modern iskola hasonló a múltszázadban létező iskolával, mert akkor világosan tudtuk, hogy csak a tanároktól kaphatunk információt. De most a tanárok az internetről tanulnak, még a legfelkészültebb földrajztanár sem tud annyi információt, mint az internet.

Bármelyik gyerek be tudja írni a kulcsszót és nagyon sok információt kaphat, a tanár pedig állhat a könyvvel a kezében és lemaradhat a 117-ik oldalnál. Ez abszurdum. Változtatni kell az iskolai rendszeren, mert a mostani nem felel meg a követelményeknek.

Évről, évre egyre csak rosszabb lesz, ellopjuk a gyerekektől a legszebb 10 évet és mi lesz az eredmény? Majdnem semmi! Pedig ezek a gyerekek nagyon komoly dolgokat tanultak, kórusban énekeltek és nagyon jól fel lettek készítve.

Tanultak irodalmat és zenét és a logikus gondolkodást, de sajnos mégis vannak olyanok köztük akik felnőtt korukban öt értelmes szót nem tudnak elmondani, mert olyan szavakat használnak amelyet egy iskolai könyvben sem találunk meg.

Az iskola nem felel meg a társadalmi követelményeknek, az egyetlen megoldás az lenne, ha teljesen új módszereket vezetnénk be. Mert csak így lesz a gyerekeknek tág rálátása a világra. Így születnek a Nobel díjasok és az egészséges gondolkodású személyek.

Az ideális iskola széles rálátást és a gondolkodást mutatja meg. Az én iskolámban minden lecke komplex, egyetlen elven alapszanak jelenség, munka, tárgy. Ezt a leckét akár egy nap alatt is le lehet adni.

A tanárnak legyen humorérzéke

Egy másik fontos dolog, hogy a tanárnak legyen humorérzéke, ezért nagyon fontos figyelmesen kiválasztani a jövőbeli foglalkozásunkat. Vajon egy tanár nem tudja felmérni a gyerek tudását tesztek nélkül? És, ha a gyerek elfelejtette a Csomolungma hegy magasságát? Akkor kérdezheti azt a diák a tanártól, hogy elfelejtettem milyen magasságú ez a hegy, de beszélhetek helyette Tibetről?

Az iskolai tanulás nem börtön vagy katonaság, ez egy olyan hely ahol az emberek mosolyogva tanulnak számtalan dologról. A gyerek nem számítógép, hogy mindent megjegyezzen, az a legfontosabb dolog, hogy egy gyerek boldog legyen. Sajnos ez sohasem lesz így egy modern iskolában.

A felismerés fontos motorja

Egy üzemben csak egy százalék matematikai számításra van szükség. Miért kellene a gyerekeket matematikaórán túlságosan komplikált dolgokkal kínozni amikor úgyis rögtön elfelejtik? Az országnak szüksége van 3 százalék mezőgazdasági munkásra, 1,5 százalék kémikusra és 4-5 százalék munkásra. Matematikus, fizikus, gyári dolgozó 10 százalék a lakosságból.

Az egész iskolai rendszert meg kell változtatni, nincs szükség ennyi fölösleges tanulmányra. Miért kell Dánia földrajzát tanulni, amikor minden információt ezzel kapcsolatosan megtalálunk az interneten? Az én leckém összefüggést talál Andersen meséi és Koppenhága szépsége között.

A fő motor a szenvedély, a többi nem számít, mindenki azt tanuljon amit szeret, úgysem fogjuk senki fejébe beletömni a matematikát és a mértant, ha nem szereti. A modern iskolákból hiányzik a művészet, a kultúra és a retorika.

A legfontosabb az evolúcióban a művészet és a kultúra. Ki uralkodott Bach idejében? Ki volt a király Shakespeare idejében? Az emberiség történelméből csak a kultúra és a művészet marad meg, semmi más.

A kultúra és a művészet a fontos az emberek számára azért, hogy megtanuljunk viselkedni. Az iskolára boldogan kellene emlékeznünk, a legszebb éveink kellene legyenek. Az élet így is eléggé pesszimista, ezért bűn elrabolni a gyerekektől a legszebb éveket. Úgy kell neveljük őket, hogy előbb emberek legyenek és majd csak azután matematikusok, fizikusok és bármi más.