Téli vitaminpótlás gyümölcsökkel és zöldségekkel

A leghidegebb évszakban különösen fontos, hogy az immunrendszerünk erős legyen.

A zordabb időjárás könnyen elveszi az ember kedvét attól, hogy kimozduljon a négy fal közül, és megnézze, mi zajlik a szabadban. Nem a csendesen hulló hópihék közti sétára gondolunk ezzel, hanem mondjuk a szakadó ónoseső kiváltotta ragaszkodásra a legpuhább fotelünkhöz és a forró kakaónkhoz. És bár a gyümölcsös sütemények, a tea vagy forró csoki ilyenkor nagyon jólesnek, az emberiség nagy bánatára ezeknek viszonylag alacsony a vitamintartalma. Persze diszkréten elrejtettük már a gyümölcs szót az előbbiekben, de sajnos a sütibe csomagolt változat jóval kevesebbet ér, mint a nyers verzió. És igen, a hidegben sokkal nehezebb rávenni magunkat a nyers zöldségek és gyümölcsök fogyasztására, de megéri, a szervezetünk pedig komolyan meghálálja majd a törődést, legalább annyira, mint ahogy a lelkünk azt a bizonyos forró kakaót.

Minden nap egy alma…

A zimankó ellenére sem kell lemondani az ízletes zöldségekről, de a gyümölcsökből is akadnak, amiket ilyenkor bátran fogyaszthatunk. A helyi termelőktől szezonális finomságokat vásárolhatunk, erre már van mód online bevásárlás keretein belül is, miközben megússzuk a hidegben való cipekedést, néhány óra alatt a földekről egyenesen az asztalunkra kerül az ízletes, friss zöldség. Ne feledkezzünk meg az idénygyümölcsökről ilyenkor se; az alma, a körte és a birsalma is elérhetőek télen. Egyetlen alma elfogyasztásával rengeteg vitaminhoz és ásványi anyaghoz juttatjuk a szervezetünket, ami az év végi, betegségekkel tűzdelt időszakban különösen nagy jelentőséggel bír. Ha a szezonális terményeket választjuk, a sárgarépa, a sütőtök, a zeller, a különféle káposzták, a cékla, de akár a nagyszerű hagyma is mind csodálatosan és sokoldalúan felhasználhatóak, és valóságos vitaminbombák. Segítségükkel megtapasztalhatjuk, hogy a hideg évszakban sem kell lemondanunk a finom ételekről, az egészséges és változatos táplálkozásról.

Pótoljunk más forrásból is

Az évnek ebben az időszakában érdemes némi rásegítést is alkalmazni, és némi vitamin tablettával is segíteni a szervezetünknek, ha például egy betegségből lábadozunk. Természetesen ezek nem helyettesítik a változatos étrendet, önmagukban nem megfelelőek ahhoz, hogy az immunrendszerünk egészséges legyen, viszont nagy szükség esetén jó szolgálatot tesznek. Ha nem vagyunk a tabletták hívei, akkor együnk inkább savanyúságot! A savanyított káposztában rengeteg C-vitamin van, ráadásul a maratoni ünnepi evések után a gyomrunk végtelenül hálás lesz, hogy kap egy kis pihenőt. Fontos megjegyezni, hogy ne a töltött káposzta áldásos hatásairól van szó! A savanyúságok mellett egyébként ma már a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök közt is találunk olyat, ami kiengedve még mindig rendelkezik megfelelő mennyiségű vitaminnal, amihez nem igen jutunk máshonnan hozzá. Ha pedig már az immunrendszerünk erősítéséről van szó, azt se feledjük, hogy a megfelelő folyadékbevitelre az év bármely szakában figyelni kell, így télen is. Készíthetünk turmixot, smoothiet, és természetesen teákról sem érdemes megfeledkeznünk, a csipkebogyó például remek vitaminforrás teaként fogyasztva is, és még az íze is remek!