Tippek a gyors és kedvező hitelhez

A legtöbb ember életében előbb-utóbb elérkezik egy pont, amikor hitelfelvételre kerül sor. Attól függően, hogy tervezhető eseményt kell finanszírozni vagy egy hirtelen jött, nem várt szituációt kell megoldani, eltérő hiteltípus lehet a megfelelő. 

Rendkívül népszerűek a kis összegű, gyorsan elintézhető hitelek, amelyek gyakran gyorskölcsön néven kerülnek a köztudatba. Ezek egyértelműen a váratlan helyzetek finanszírozására kiválóak, például ha elromlik egy nélkülözhetetlen háztartási berendezés, vagy az autónk felmondja a szolgálatot és azonnali javítást igényel. Az efféle események tökéletesen megoldhatóak egy gyorskölcsön által. 

A gyorskölcsön jellemzően a szabadfelhasználású hitelek közé tartozik, amely – ahogy a nevéből is látható – magyarázat, indoklás nélkül bármire felhasználható. Ez óriási előnyt jelent némely más hiteltípussal szemben, hiszen a legtöbb hosszú távú, nagyobb összegre rúgó kölcsön komoly papírmunkát és igazolást igényel, ami a felhasználás célját illeti. 

Napjaink pénzügyi termékei, hitelei hatalmas eltéréseket mutatnak, ennek a sokféleségnek azonban érdemes a jó oldalát nézni. Nem mindegy, ki melyiket fogja választani, és az is biztos, hogy szinte bármilyen élethelyzetre létezik ideális megoldás. Mindenképpen megéri időt szánni a részletek megismerésére. 

 

Mit jelent a gyorshitel kifejezés?

Gyorshitel, más néven gyorskölcsön alatt azt a hitelfajtát szoktuk érteni, amely kötetlenül, bármire felhasználható, és a többi hiteltípushoz képest lényegesen gyorsabban hozzá lehet jutni. A tény, hogy szabadon felhasználható, akkor tekinthető óriási előnynek, ha valaki már tapasztalta a kötött felhasználású hitelek megszerzésének procedúráját. Ezek esetében ugyanis végeláthatatlannak tűnő papírmunka, hosszadalmas elbírálási folyamat, majd a pénz elköltése utáni bizonyítási eljárások sokasága vár a hiteltulajdonosokra. A gyorshitel esetében mindezekre nincsen kilátás. 

A pénzpiaci termékek sokfélesége miatt gyakran felmerül az érdeklődőkben a kérdés, hogy melyik hitel a legmegfelelőbb. Egyfelől érdemes lehet konzultálni szakemberekkel, hiszen a személyes helyzettől is sok minden függ, de első lépésként kiváló kiindulási pont a hitelkalkulátor. A hitelkalkulátorok a piac egészéről tudnak objektív képet adni. Nem véleményt mondanak, hanem a megadott paramétereknek megfelelő hitelek jellemzőit foglalják össze áttekinthető, értelmezhető módon. Egy szakmabeli éppúgy tud itt tájékozódni, mint egy pénzpiaic termékekben nem túl járatos átlagember. 

Mit érdemes tenni, hogy mielőbb hitelhez jussunk?

Hitelkérelem esetén az első lépés az lenne, hogy azonosítsuk a hitel típusát, amelyet igényelni szeretnénk. Ez azért fontos, mert sok esetben eltérnek a feltételek. Amint kiválasztásra került a hiteltípus, meg kell érdeklődni, pontosan milyen elvárásoknak kell adminisztratív és egyéb szempontból megfelelni. 

Egy gyorskölcsön egészen biztosan a legegyszerűbbek közé fog tartozni. Ennél a típusnál csupán jövedelemkimutatásra lesz szükség a munkáltatótól, amelynél legalább három hónapja kell munkaviszonyban lenni. Természetesen a vállalkozók, nyugdíjasok és külföldi munkaviszonyt igazolni tudók is kérelmezhetnek gyorshitelt, de ezeket is bizonyítani kell bankszámlakivonattal, vagy az Adóhivataltól származó igazolással. Mivel szabad felhasználású hitelről van szó, a bankot vagy pénzintézetet nem fogja érdekelni, pontosan mire fogjuk költeni a pénzt. A jövedelemigazoláson kívül a hagyományos dokumentumokra lesz csak szükség, mint amilyen a lakcímkártya vagy a személyi igazolvány. 

A gyorskölcsön intézésének folyamata dióhéjban

  • Egy hitelkalkulátor meglátogatása és a lehetőségek szűkítése nagyban megkönnyíti a tájékozódást. 
  • A célösszeg megadása, a jövedelem és a futamidő paramétereinek a beállításával egyszerűen kiválasztható a legideálisabb gyorskölcsön. Érdemes figyelni a THM mutató értékét is, nem csak a kamatot. 
  • Az online igénylési folyamat már sok pénzintézetnél alapvető eljárás, ezért akár néhány kattintás után elkezdődhet a hitelfelvétel. A gyorskölcsön esetében akár 1-2 napon belül hozzá lehet jutni a vágyott összeghez. 

Annak ellenére, hogy a gyorshitel számos előnnyel és pozitívummal rendelkezik némely egyéb hiteltípussal szemben, érdemes tudatosítani, hogy nem mindig ez lesz a legmegfelelőbb választás. Például amennyiben van konkrét, kézzel fogható felhasználási cél, amely nagyobb összeget igényel, mondjuk egy lakás vagy autó vásárlása, meglehet, hogy előnyösebb lenne egy hosszabb távú hitelt intézni. A hosszabb távon törleszthető kölcsönök általában olcsóbbak, tehát alacsonyabb kamattal igényelhetőek. Jó példa erre a verzióra a jelzáloghitel. 

Tippek hiteligénylés előtt 

A hitel nagyszerű lehetőség, hiszen rengeteg olyan dolgot van mód megvalósítani általa, amely egyébként nem jöhetne össze. Ugyanakkor azzal a gondolattal is jó megbarátkozni, hogy hitel nélkül is van élet. 

  • Érdemes lehet időben elkezdeni készülni egy majdani nagyobb hitelfelvételre. Minél nagyobb előspórolással rendelkezik a hiteligénylő, annál jobb feltételeket biztosíthat sok esetben a bank. 
  • Hasznos lehet olyan szokásokat kialakítani a hétköznapokra, amelyek által rendszeresen kisebb-nagyobb összeget lehet megtakarítani. 
  • Segíthet, ha írásban is vezetjük a havi kiadásainkat, majd időnként áttekintjük, mire ment el a pénz. Elképzelhető, hogy ilyen módon sikerül azonosítani spórolási lehetőségeket a családi kasszában. 
  • Érdemes lehet a már meglévő hiteleket összevonni, sokszor ez is alkalmat ad a költségek optimalizálására. 

 

Összességében elmondható, hogy a hitelfelvétel remek lehetőség álmaink megvalósítására, legyen szó egészen nagy célokról, például otthonteremtésről, vagy akár átmeneti pénzhiányról. A gyorskölcsön azért fontos fogalom, mert váratlan helyzetek esetén jelent kiutat. A gyorshitel lehetőségét hasznos lehet észben tartani, hiszen váratlan kiadások bárkinél, bármikor felbukkanhatnak. Ilyen esetekben jól jöhet egy szabadon felhasználható összeg, amely egy jövedelemkimutatás felmutatásával megszerezhető.