Ukrajnában eltörölték a képviselők mentelmi jogát

A kijevi parlament megszavazta a parlamenti képviselők mentelmi jogának eltörlését. Az új törvény 2020. január 1.-től lép életbe – írja a hvg.hu.

A törvénymódosításhoz minősített többségre volt szükség, vagyis a 450 tagú ukrán parlament legalább 300 képviselőjének támogatása volt szükséges. A jelenlegi elnök, Volodimir Zelenszkij egyedül kormányzó pártja, a Nép Szolgája önmagában nem tudta volna keresztülvinni az alkotmánymódosítást, így ellenzéki szavazatok is kellettek a változtatáshoz. Végül a javaslatot 373 képviselő támogatta a szavazáskor jelenlévő 404 honatya közül. Kizárólag a Moszkvával jó viszonyt ápoló Ellenzéki Platform frakciója szavazott egyöntetűen a módosítás ellen, a többi frakció, és a függetlenek jelentős többsége azonban igennel voksolt.

A módosítás következményeképp törlik az ukrán alkotmányból azt a részt, amely kimondja, hogy parlamenti képviselőkkel szemben a törvényhozás engedélye nélkül nem kezdeményezhető büntetőeljárás, valamint nem vehetik őket őrizetbe sem. Mindemellett továbbra is hatályban marad az a norma, hogy a képviselők nem tartoznak jogi felelősséggel a parlamenti szavazások eredményéért, valamint a törvényhozásban elhangzott kijelentéseikért, kivéve, ha azok kimerítik a rágalmazás tényállását.

Az új törvényjavaslat vitáján Zelenszkij elnök is jelen volt. A szavazás előtti beszédében azt monda: A politikusok a választási kampányok idején már két évtizede ígérgették, hogy eltörlik a képviselők mentelmi jogát, ám amint megválasztották őket, megakadályozták ezt, végül pedig a feledés homályába merült korábbi ígéretük. Hozzátette, most is voltak olyan képviselők, akik az utolsó pillanatban azon dolgoztak, hogy szabotálják a módosításról szóló szavazást. „Hogy kik voltak ezek az emberek? Nos, az majd kiderül a név szerinti szavazási listáról.” – tette hozzá.