Védjük meg az édesanyánkat ezektől a mondatoktól, amiktől megszakad a szíve!

Valamikor ő is itt hagyja ezt a világot, és nagyon sajnálni fogjuk, hogy nem kértünk bocsánatot az ilyen szavakért...

Az idő könyörtelen, és előbb-utóbb elveszi tőlünk a legközelebbi, köztük a legkedvesebb és legédesebb személyt is, az édesanyánkat. Ő az egyetlen anyánk a világon, a legkülönlegesebb személy, mert életet adott nekünk, felnevelt, és saját érdekeit háttérben hagyva, mindig figyelmet fordított ránk. Igen, így tesz minden igazi anya, de az egészséges fejlődésünk és az életre való felkészítésünk érdekében tett erőfeszítései nem hasonlíthatók össze semmivel. Az ágy mellett van, amikor betegek vagyunk, az ablak előtt ül, amikor a megbeszéltekkel ellentétben nem érünk időre haza, és ő a legboldogabb az életünk minden sikerétől!

És mi… …mi ritkán mondjuk ki azt a triviális, szelíd szót, hogy szeretlek, hogy ő az, akire mindig is szükségünk van, akire mindenben számíthatunk és aki a legcsodálatosabb. Gondolj csak bele…

Bármi megtörténhet az életben, és mi néha túlságosan tapintatlanok vagyunk, amikor kegyetlen kifejezés hagyja el a szánkat, melytől szeme könnybe lábad. Valamikor ő is itt hagyja ezt a világot, és nagyon sajnálni fogjuk, hogy nem kértünk bocsánatot az ilyen szavakért…

1. „Nincs rá időm”

Az édesanyád 9 hónapig volt terhes veled, éjszaka nem aludt, amikor kisbaba voltál, két munkahelyen is dolgozott, hogy fizesse az angoltanárodat… Hajnalban kelt, és éjjelek éjjelén még levest készített, befőzte a lekvárt, holott olyan hullafáradt volt már… Vagy csak nincs senki, akivel beszélgethetne. Ő bezzeg mindig meghallgatta a történeteidet, sajnált, szeretettel melegítette a szívedet és… …soha nem válaszolt a kérésedre a következő mondattal: „Nincs rá időm”.

2. „Ki nem állhatlak”

És ő szeret téged. Mindentől függetlenül. Bárki is vagy: egy sikeres üzletember, aki hónapokra eltűnik üzleti utakra, egy szerény irodai alkalmazott, vagy csak egy teljes kudarc, aki folyton pénzért könyörög a nyugdíjas szüleitől.

3. „Ezt nem fogom megenni!”

Nos, akkor állj fel és készíts te magadnak valamit! A legszerényebb vacsora elkészítéséhez az anya több órán át sürgölődött a tűzhely körül. Nem tetszik? Próbáld meg te, hátha jobban sikerül!

4. „Te voltál az, aki ilyenné nevelt fel”

Elképzelhető, hogy az anya hibázott a nevelésben (túlságosan büntetett, nem fordított elég figyelmet rád), de őszintén megpróbált téged egy nagybetűs emberré tenni. És mire megérted, hogy hiányosságaid vannak, addigra képes vagy ezt helyesbíteni, képezni magadat.

5. „Sosem szeretted apát”

Ha nem szerette volna, te most nem lennél ezen a világon…

6. „Apa jól tette, hogy elhagyott téged!”

Ez a legrosszabb dolog, amit egy nőnek mondani lehet. Hajdanán, amikor édesanyád találkozott az édesapáddal, nagyon szerette őt. Annyira, hogy akart egy gyereket tőle. Szóval megszülettél. Mindkét szülő hibázott. Amikor az apád elhagyta anyádat, édesanyád sokat szenvedett, de minden erejéből azon volt, hogy ezt ne mutassa ki. És bizony sírt is a párnába dugott fejjel éjjel. És talán még mindig sír…

7. „Úgy sem értenéd meg”

És mi van, ha igen? Egy anya mindig megpróbálja megérteni a gyermekét, kár is mentegetőzni.

8. „Túl keveset olvasol!”

„De te tudod, hogy ő hány hirdetést olvasott el, hogy megtalálja ezt az apró apartmant, amiben már évek óta ilyen kényelemben éltek? És hogy hány receptet olvasott, hogy mindig finomat főzzön…”

9. „Neked még végzettséged sincs. Egyetemet sem végeztél, ne szólj bele!”

Ez talán igaz, de az anya végigjárta az élet iskoláját, amiről neked fogalmad sincs! Emellett ez a „képzetlen egyén” megtalálta a módját annak, hogy téged megfelelő oktatásban részesíthessenek.

10. „Sajnálom, de nem tudok jelen lenni a születésnapodon, karácsonykor, nőnapon…”

Minden anya megdöbbenéssel reagál arra, amikor végül rájön, hogy szeretett gyermeke immáron felnőtt lett. Az elmúlt 20 évben (ami néha több!), minden gondolata csak körülötted forgott. Hogyan fogunk megélni? .. Fokozatosan az anyák újra megtanulják, hogy csak magukkal kell foglalkozni, de még mindig izgalommal és türelmetlenül várják azt a pillanatot, amikor hazatérünk.

11. „Nem hívtalak fel, mert túlságosan elfoglalt voltam”

Az anya eközben beteg volt, magányos volt, alig tudta beosztani a fizetését/nyugdíját, és egy hónap alatt harmadik alkalommal kellett kölcsönt kérnie a szomszédjától.

12. „Nem is szerettél igazán”

Szeretett, ahogy tudott… …talán nem annyira, mint szeretted volna, de szívéből…

13. „Nagyon rosszul nézel ki”

Egy anya, először is nő, és ezért a megjelenésének kritikája nagyon fájdalmasan érinti. És lehet, hogy azért nem jár szépségszalonba és wellneszezik olyan sokat, mert egyáltalán nincs pénze rá?

14. „A nyári szünidőt a tengernél töltjük, nem nálatok”

Kár, mert most különösen magányos, és egy pár napig szeretne visszatérni ahhoz, amikor a szobák még tele voltak zsivajjal, az egész család az asztalnál ült, és a szekrényben… nos, süttessed csak a hasadat a napon!

15. „Tönkretetted az életemet! Te nem is vagy igazi anya!”

Ezt nem mondhatod az édesanyádnak. Egyszerűen tilos. Tilos és kész!

Tetszett ez a cikk? Ne felejtsd el megosztani a barátaiddal, ismerőseiddel a Facebook-on!