Végezd ezt a mozdulatot minden este lefekvés előtt és a tested nagyon rövid idő alatt változásnak indul!

Ha gyakran küzdesz az elalvással, nem vagy egyedül. Sok ember órákon át forgolódik és nézeget, mire sikerül végre elaludnia és valamennyit pihennie. Ha ez sokszor egymás után megtörténik, napközben fáradtak leszünk, kávéval próbáljuk meg ébren tartani magunkat, akár depresszióba is zuhanhatunk vagy túlsúlyossá válhatunk. A probléma tehát komoly! A következő jóga pózok segítik az elalvást. Nagyon egyszerűek, ezért még azok is elvégezhetik, akik soha nem jógáztak vagy nem gondolják magunkat különösebben rugalmasnak. Mind több tudományos vizsgálat támasztja alá a jóga egészségre gyakorolt pozitív hatásait, hát miért ne próbálnád ki te is?

Mikor először végzed ezeket a mozdulatokat, ne tartsd őket meg túl sokáig. 1 perc bőven elég. Később akár 5-6 percig is maradhatsz ezekben a testhelyzetekben.

Balasana – Baba póz

Ha térdproblémáid vannak, ne végezd ezt a gyakorlatot. De mindenki másnak segíteni fog az idegrendszer, a hát, a vállak, a has és az elme ellazításában. Ha a fenekeddel nem tudod elérni a sarkadat, hajtogass össze megfelelő vastagságúra egy takarót és tedd a feneked alá, hogy azon tudj megtámaszkodni. A gyakorlat végzése közben lélegezz mélyeket.

Supta Baddha Konasana – Fekvő pillangó tartás

Feküdj a hátadra, nyisd szét a térdeidet, a sarkaidat érintsd össze. A legtöbben nem tudják teljesen a talajra fektetni a térdeiket ebben a testhelyzetben, ne is erőltesd. Hogy kellőképpen ellazulj, tegyél összehajtott törölközőt a térdeid alá. A karjaidat nyújtsd ki oldalra. A belélegzést az alhassal végezd.

Háton gördülés

Feküdj a hátadra, a térdeidet fogd át. Gördülj lassan egyik oldaladról a másikra. Egy hosszú nap után ezzel a mozgással nagyszerűen ellazíthatod, masszírozhatod és nyújthatod a derekadat. A lábadat és a lábfejedet hagyd teljesen ellazulni, a vállakat ereszd le. Lélegezz mélyeket.

Supta Matsyendrasana – Fekvő csavart póz

Feküdj a hátadra, a térdeidet hajtsd jobbra. A lábaidat úgy tudod megtámasztani, hogy a bal combodat megfogod a jobb kezeddel. Közben a bal karodat nyújtsd ki balra és lassan fordítsd el a fejed is balra. Mindkét vállad ellazul, lélegezz! Ismételd a másik oldalra is!

Matsyasana – Hal póz

Feküdj a hátadra, karjaid melletted a talajon. Tenyereid a talaj felé néznek, lassan csúsztasd őket a feneked alá, közben hajlítsd be a könyöked és az alkarod nyomd a föld felé. Ennek hatására a felsőtested elkezd felemelkedni, a mellkas kinyílik. Ha a nyakadnak és a torkodnak kényelmetlen a lefelé lógó fej, fel is emelheted a fejed. 5-10 mély lélegzet erejéig tartsd meg ezt a testhelyzetet, majd lassan vedd ki magad alól a tenyeredet. Utána még néhány másodpercig maradj fekve.