7 módszer a falevelek felhasználására égetés helyett

Itt az ősz, ami a gyönyörű színekbe öltöző fákon, a meleg pulóvereken, és az újra zsibongással megtelő iskolaudvarokon kívül nem kevés kerti munkát is jelent. Hacsak nem kizárólag örökzöld fákat tartasz portádon, előbb vagy utóbb kénytelen leszel összegyűjteni azt a rengeteg falevelet, amelyek sokkal kevesebbnek tűntek a fák lombkoronájában.

Habár a legtöbben elégetik a lehullott faleveleket, ez se nem praktikus, se nem környezetbarát „megoldás”. Ezeknek a leveleknek temérdek hasznuk van, ha tudod, hogyan alkalmazd őket otthonodban. Meg is mutatjuk, hogy hogyan!

Komposztálj

A komposzt-alapanyagoknak két fajtája van: zöld és barna. A lehullott, száraz falevelek az utóbbi kategóriába tartoznak, ugyanis temérdek szénnel dúsíthatod velük komposzthalmodat. A zöld alapanyagokat rétegesen kell elhelyezni a zöld alapanyagok között – mintha csak egy tortát készítenél. Ha azt szeretnéd, hogy gyorsabban lebontódjanak, akkor fel is apríthatod őket komposztálás előtt, de ez a lépés kihagyható.

Ha túl sok barna komposztanyagod (értsd: száraz faleveled) marad, amit nem tudsz mihez hozzákeverni, szedd zsákba őket és tedd el tavaszra, amikortól ismét hozzájuthatsz némi friss zöld anyaghoz.

Készíts levélhumuszt

A jó levélhumusz aranyat ér a kertben. A levélhumusz a természetes módon lebomló levelek maradéka – ettől van olyan „földes” illata az erdőknek ősszel! A levélhumusz nem tartalmaz túl sok tápanyagot, de feljavítja a talaj szerkezetét, ami így jóval több vizet lesz képes megtartani. Ezen kívül olyan hasznos mikroorganizmusokat is magához csalogat, amelyek nélkülözhetetlenek az egészséges talajhoz.

Talajtakaró

A levelek remek organikus, természetes megjelenésű talajtakarót alkothatnak kertedben. Az organikus talajtakarók nem csak elfojtják a gyomokat, hanem idővel bele is bomlanak a talajba, tápanyagokkal kiegészítve azt.

A komposztálással ellentétben talajtakarásnál erősen ajánlott előbb felaprítani a leveleket. Egy vastag réteg nedves levél megakadályozza, hogy a talajba víz és levegő jusson, felaprítva viszont egy szellős takaróréteget képeznek, ami kiküszöböli ezt a két problémát, és sokkal hamarabb képes belerohadni a talajba.

Amire oda kell figyelned, hogy az aprított levéldarabokat sokkal könnyebben viszi a szél. Ezt elkerülheted, ha kiszórásuk után rögtön le is permetezed őket egy kis vízzel, amitől jobban összetapadnak, de még így is bőven átengedik magukon, amire a talajnak szüksége van.

Szigetelés

A leveleket még gyenge növények szigetelésére, vagy leszüretelt zöldségek melegen tartására is felhasználhatod. Ha csak néhány foknyi extra hőre van szükséged, akkor kerítsd el sűrű hálóval növényeidet, és jó sűrűn töltsd ki hálót falevelekkel. Ezeket tavasszal összegereblyézheted és mehetnek a komposztra.

A talaj dúsítása

Nem muszáj sem komposztálnod, sem takaróként használnod leveleidet, hogy gazdagabbá tedd velük kerted talaját. A levelek remek alternatívák lehetnek, ha nem tudsz, vagy nem akarsz trágyát szerezni kertedbe.

Ez a módszer akkor a leghatékonyabb, ha előtte felaprítod a leveleket. Az aprítás után terítsd szét őket, mintha csak talajtakarót fektetnél le, majd egy ásó vagy lapát élével szurkáld be őket a talajba. Egy másik módszer néhány hüvelyk mélyen beforgatni őket a talajba.

Hagyd őket kint

Az elhullott levelekkel nem is muszáj csinálnod semmit, hogy hasznosak legyenek kertedben vagy udvarodban. Érdemes egy fűnyíróval átmenni rajtuk párszor, hogy könnyebben belerohadhassanak a talajba, és tápanyagokat biztosítsanak annak. Fontos, hogy ne hagyd olyan vastagra a levélréteget, hogy megfulladjon alatta pázsitod.

Dekoráció

Az őszt sokan a színes falevelek miatt várják olyan izgatottan, és szerencsére sok levél éppen leggyönyörűbb „korában” hagyja el a fát. Egész kollekciókat gyűjthetsz össze ilyen szépségekből, amelyeket aztán otthoni dekorációk, csináld magad projektek, és más művészi alkotások elkészítéséhez is felhasználhatsz. Persze ezek nem maradnak örökké ilyen szépek, de nagy részük bőven az ünnepek alatt is kitart majd.

További hasznos tanácsokat találhatsz az Agrároldal.hu zöldségtermesztés rovatában!

Vagy csatlakozz Facebook oldalunkhoz: