A tudomány azt mondja: Hagyd, hogy összekoszolja magát a gyerek!

A szülők bizony sok időt töltenek el kisgyermekük ruhájának, arcának, kezeinek megtisztításával, illetve azzal, hogy megóvják őket a kosztól, és a maszatosságtól. Ez teljesen logikusnak hangzik, azonban a tudomány szerint ezzel nem mindig teszünk jót gyermekünknek.

Lássunk három, kutatásokkal igazolt okot annak alátámasztására, hogy miért tesz jót a gyereknek egy kis piszok.

1. Fejleszt

Sok szülő, illetve nagyszülő nem engedi festeni a gyerekeket a lakásban. Kétségtelen, egy ilyen tevékenység rumlival jár, azonban a festés (a gyurmázáshoz hasonlóan) rendkívüli módon jót tesz a gyermek fejlődésének (ugyanúgy, mint minden alkotó tevékenység). Finomodik általa a megfigyelőképesség, a finommotorika, a kézügyesség, és a memória is. A kreativitásról nem is beszélve! Nincs más dolgunk, mint egy lepakolt asztalt régi újságpapírokkal bevonni, előkapni a vízfestéket, és indulhat a móka! Sőt, bár időigényesebb, de érdemes olykor a földre nagy csomagolópapírokat tenni, temperát nyomni a szélükre, és hagyni, hogy elkezdődjön a tapicskolás! Aztán jöhet a takarítás, de gyermekünk fejlődése érdekében megéri a pluszmunka, ugyanis a lényeg az, hogy (időnként) festékesek legyenek.

2. Az empirikus út kosszal van kikövezve.

Több kutatás is azt bizonyítja, hogy a gyermekek könnyebben tanulnak, ha engedik nekik, hogy megtapasztalják a dolgokat. Felnőttként nehéz elképzelni, de egy gyermeket a rendetlenség egyáltalán nem befolyásol. Az Iowa Egyetem kutatásában 16 hónapos gyerekeket vizsgáltak, és arra jutottak, hogy azok, akiknek engedték, hogy megfogják, megtapintsák a nem szilárd halmazállapotú dolgokat, gyorsabban megtanulták a neveiket, mint azok, akik nem „tapicskolhattak”. Ennek oka az agyunk működése: Amit megtapasztalunk, megjegyezzük, a számunkra idegen fogalmakat azonban gyorsan elfelejtjük. Következésképp akkor tesszük a legjobbat gyermekünknek, ha hagyjuk őket tapasztalni, „alkotni”. A megfelelő felügyelet mellett bátran kezükbe adhatjuk a festéket, csillámot, ragasztót. Még utasítgatni, vagy segíteni sem kell! Épp az a lényeg, hogy maguk tegyék meg saját felfedezéseiket. Engedjük nekik, hogy gilisztát, vagy leveleket gyűjtsenek, vagy hogy sárból gyúrjanak valamit! A kész műveket pedig ne felejtsük el megdicsérni!

3. Jót tesz az immunrendszernek

A túl steril környezet nem tesz jót az immunrendszernek. A folyamatos fertőtlenítéssel azt érjük el, hogy a szervezet nem szokik hozzá a fertőződéshez, és amint a gyermek közösségbe megy, a számára idegen mikroflóra miatt megbetegszik. Ezért egyáltalán nem árt néha egy kis kosz, és arra sincs szükség, hogy a játék után antibakteriális szappannal csutakoljuk le gyermekünket. Sőt, általánosságban elmondható az antibakterális kozmetikumokról, hogy ártanak a bőrnek, ezekkel a szerekkel tehát hosszú távon csak a kórokozóknak teszünk szívességet. A kézmosást nyugodtan végezzük hagyományos szappannal. Ha egész nap otthon voltunk, nem feltétlenül szükséges minden étkezés előtt alaposan kezet mosni. A padlót sem kell minden alkalommal fertőtlenítővel felmosni, a vécét azonban minden esetben azzal kell tisztítani!

Gyermekeinknek tehát nem ért néha egy kis kosz, az ésszerűség határain belül maradva érdemes hagyni nekik a maszatolást, mert sokat tanulnak belőle!