A vállalkozási sikertelenség 4 oka

Egy-egy vállalkozás virágozhat, bőségesen termelhet profitot, lehet sikeres, de kudarcok is érhetik. Minél több kudarc éri, annál nagyobb esély van arra, hogy az adott vállalkozás meg fog szűnni. Éppen ezért az üzleti kudarc okainak ismerete kulcsfontosságú, hiszen ha nem ismerjük ezeket a tényezőket, úgy nem is számíthatunk sikerre. Ahhoz, hogy egy cég túléljen, rövid és hosszú távú célokra és célkitűzésekre van szükség.

Amikor céget alapítunk, akkor is sok fontos információval lehetünk gazdagabbak, hiszen például a LOGOSZ Cégcsoport egyik célja, hogy jogi és gazdasági hátteret biztosítson az induló vállalkozásoknak. A LOGOSZ a segítségünkre lehet a cégalapításban, illetve az egyéni vállalkozás kezdő lépéseiben is számíthatunk a professzionalitásukra, a szakértelmükre. A LOGOSZ Cégcsoport 2005 óta működik, Budapesten 12 kerületben, illetve Magyarországon 9 városban. A Logosz Cégcsoport kiemelt szolgáltatásai: cégalapítás, cégmódosítás, székhelyszolgáltatás, bélyegzőkészítés, cég adásvétel.

A cikkben azokat az okokat soroljuk fel, amelyek egy-egy vállalkozás sikertelenségének hátterében állhatnak.

1. A vezetés nem elég hatékony

A vállalkozás indításakor még nem szükséges a cégvezetőnek kiemelkedő vállalkozási készségekkel rendelkeznie, azonban ha nem törekszik ezeken a készségeken javítani, akár a vállalkozás sikeressége is múlhat rajta. Ha egy vezető nem eléggé hatékony, az sok gondot okozhat. Ha nem szeretné, hogy a nem megfelelő vezetés tönkretegye az üzleti vállalkozását, akkor hallgasson a visszajelzésekre és tegyen is lépéseket a fejlődés érdekében. A jó vezető mindig nyitott a tanulásra és az új ismeretek, információk befogadására.

2. Az alkalmazkodás hiánya

Az a cég sem működhet hosszútávon, ahol a cégvezető nem elég rugalmas, azaz nem hajlandó változtatni és úgy gondolja, hogy a régi, hagyományos módszerek a modern korban is megállják a helyüket. A trendekkel lépést kell tartani, ha szükséges változtatni kell, hiszen a piac is változik, a piaci igények is módosulnak és ezekhez mindig alkalmazkodni szükséges a siker érdekében. Minden cégnek fontos az online jelenlét, a mobilbarát webhely és a közösségi médiában való aktív tevékenység és jelenlét.

3. Nem végez piackutatást

Ha a cég vezetőjét nem érdekli a piac, és nem végez piackutatást, az előbb – utóbb negatív következményekkel járhat a cég számára. A piackutatás válaszokat ad sok fontos kérdésre, például, hogy van –e kereslet a termékekre, vagy az adott szolgáltatásra. Lehet más cégekkel versenyezni, azonban ehhez ismerni kell a piacot és olyan stratégiákkal kell felvértezni magunkat, amely a versenytársakkal szembeni harcban, győzelmet hozhat számunkra.

4. A cégvezető nem tervez

Egy cég megfelelő működéséhez olyan tervekre van szükség, amelyek a sikert is garantálják. Tervek nélkül minden cég kudarcra van ítélve. A cég vezetőjének rövid és hosszú távú terveket kell kitűznie és azt is tudnia kell, hogyan is fogja elérni ezeket a célokat. Ezek a tervek szólhatnak a cég működéséről, a pénzügyekről, de a vállalkozás céljait és bővítési elképzeléseit is tartalmazhatja.