Érdekes dolgok a zöldségekről és a gyümölcsökről, amikről csak kevesen hallottak!

Mindenki szereti a zöldségeket és a gyümölcsöket és ez bizony sokat elárul rólunk. Aki szeretne egészségesen élni az a személy rengeteg zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasszon, mert kedvező hatással vannak az egészségre és valljuk be finomak is. Ma bemutatunk nektek néhány hasznos információt a zöldségek és gyümölcsök tárolásával kapcsolatosan.

Hogyan távolítsuk el a baktériumokat a zöldségekről és a gyümölcsökről?

A gyümölcsökön és a zöldségeken rengeteg baktérium lerakódhat, ezért fontos, hogy alaposan megmossuk őket felhasználás előtt. Lássuk, hogyan lehet megtisztítani a zöldségeket és a gyümölcsöket. A szakértők úgy vélik, arra kell figyelni, hogy a zöldségeket a csapvíz alatt elegendő ideig tartsuk. Ez azt jelenti, hogy 30 – 60 másodpercig kell a víz alatt tartanunk és közben a kezünkkel alaposan átdörzsölnünk ahhoz, hogy a baktériumok jelentős része eltűnjön a zöldségekről és a gyümölcsökről. Azokat a zöldségeket, amelyek nagyon földesek, mint a burgonya, vagy a sárgarépa, érdemes egy kefével is átdörzsölni. A puha gyümölcsöket csak finoman dörzsöljük át a kezünkkel, hogy ne sérüljenek. A salátaféléket és azokat a gyümölcsöket és zöldségeket, amelyekre sok por és föld rakódhat be is áztathatjuk egy tál hideg vízbe. A salátát lefelé fordítva áztassuk vízbe, vagy pedig levelekre szedve, így a legtöbb baktériumtól megszabadulhatunk.

Egy másik hatásos módszer – a szódabikarbóna használata

A szódabikarbóna egy kincs a számunkra, nem csak a konyhában használhatjuk, hanem sok más dologra is. A zöldségeket és a gyümölcsöket a következő képen tisztítjuk szódabikarbónával: töltsünk egy tálba 5 bögre meleg vizet. A tálban lévő vízbe tegyünk 4 kanál szódabikarbónát és 1 kanál jódozatlan durva sót. Mossuk le a zöldséget vagy a gyümölcsöt vízzel, majd tegyük bele a szódabikarbónás vízbe. Vigyázzunk ne legyenek megvágva a zöldségek és a gyümölcsök. Ezt a módszert használhatjuk kisebb zöldségek és gyümölcsök esetén is. Hagyjuk ebben a vízben a zöldséget vagy a gyümölcsöt 2 órán át, majd öblítsük le őket tiszta vízzel.

A zöldségek és a gyümölcsök tárolása, amit sokan nem tudnak

Amikor szóba jön a gyümölcsök és zöldségek hűtőben való tárolása, akkor mindenki azt a módszert választja, amelyet tanult, pedig előfordulhat, hogy a tanult módszer nem igazán helyes. Most lássuk melyek azok a zöldségek és gyümölcsök amiket helytelenül tárolunk a hűtőben.

Hagyma és fokhagyma, nem kell hűtőben tárolni

Ezeket a zöldségeket tároljuk szobahőmérsékleten, egyiket a másik mellett is lehet. Dobozban is tárolhatók, csak ne rakjuk egymásra őket. Egy sor hagyma legyen a dobozban, hogy járja át a levegő. A hagymát tartsuk távol a burgonyától.

Burgonya tárolása

A burgonyát sem kell hűtőben tárolni, elegendő ha száraz, hűvös helyet találunk neki. Tárolhatjuk papírzacskóban vagy egy olyan ládában, amelyet jól átjár a levegő.

Zellerszár

Csomagoljuk be alufóliába és így tároljuk a hűtőben.

Paradicsom

Ne tegyük a paradicsomot hűtőbe, tároljuk szoba hőmérsékleten egy jól szellőző dobozban. A hűtő hőmérsékletétől a paradicsom megpuhul és elveszti az ízét.

Répa

Tarthatjuk hűtőben, csak előbb vágjuk le a zöld végeit.

Uborka

Tarthatjuk hűtőben maximum 3 napon át. Ne tároljuk paradicsom, sárgadinnye vagy banán mellett.

A banán tárolása

Ahhoz, hogy a banán hosszabb ideig elálljon, válasszuk külön mindegyik darabot.