Ezekkel a házi praktikával még megmentheted a zsíros, bepiszkolódott tapétát!

A tapétán keletkezett foltokat és szennyeződéseket nem is olyan nehéz eltüntetni, mint gondolnád! A legjobb tisztítási módszereket gyűjtöttük össze, így aztán könnyű lesz a takarítás!

A tapéta tisztítása

Nagytakarításnál a tapétát is jól leporoljuk, még pedig úgy, hogy a seprőre puha, száraz rongyot teszünk s felülről lefelé jól ledörzsöljük vele a tapétát. Nedves ronggyal semmiesetre sem szabad hozzányúlni, mert így csak elkenődik rajta a por. Különösen piszkos helyeket friss kenyérmorzsával dörgölhetünk le. Ronggyal nem szabad takarékoskodni. Mihelyt látjuk, hogy piszkos, újat veszünk elő.

Zsírfolt a tapétán

A zsírfoltot. benzinbe mártott puha ronggyal vesszük ki.

Penész a nedves falon

Nedves falon gyakran látunk penészfoltokat. Készítsünk oldatot 1 rész szalicilsavból és 5 rész spirituszból és kenjük be ezzel, vattapamacs vagy puha rongyocska segítségével a zöldes helyeket. Azonnal eltűnnek a foltok s az így kezelt fal hosszabb ideig penészmentes marad. Különösen olyan helyeken kövessük ezt az eljárást, ahol télen nem fűtünk s el akarjuk a fal penészedését kerülni.

Ha szöget akarunk tapétás falba verni,

Vigyáznunk kell, hogy fel ne szakítsuk a tapétát, mert az nagyon csúnya. Ezért az előre kimért helyeken hegyes, éles kis késsel apró keresztmetszést teszünk a tapétán, a középen kissé felemeljük a tapéta négy sarkát, s ezen a lyukacskán átdugjuk a szöget. Ha később a szöget kivesszük, egyszerűen vissza nyomjuk a tapétát a helyén s nem lehet észrevenni a lyukat.

Olajfestésről spirituszfoltot eltüntetni

Tegyünk egy kis ecetet az olajfestésű falra puha ronggyal óvatosan dörzsöljük szárazra.

Ha a falról le akarjuk venni az olajfestést,

készítsünk keveréket 2 rész szalmiákszeszből és 2 rész terpentinolajból és rázzuk, kavargassuk addig, míg az oldat fehér nem lesz, mint a tej. Ezt a keveréket kell felkenni az olajfestésű falra, ahonnan egy negyedóra mulya a festékkel együtt le lehet mosni. Tehetünk a keverékhez kevés ecetesszenciát is, ez különösen régi festéseknél ajánlatos.

Zsírfoltot a tapétából

úgy tüntethetünk el, ha itatós papirost teszünk rá és forró vassal átvasaljuk. De ez csak friss foltokkal szemben használ.