Ezekkel a házi praktikával még megmentheted a zsíros, bepiszkolódott tapétát!

Ezekkel a házi praktikával még megmentheted a zsíros, bepiszkolódott tapétát!

Kategória: Bidista tippek

A tapétán keletkezett foltokat és szennyeződéseket nem is olyan nehéz eltüntetni, mint gondolnád! A legjobb tisztítási módszereket gyűjtöttük össze, így aztán könnyű lesz a takarítás!

A tapéta tisztítása

Nagytakarításnál a tapétát is jól leporoljuk, még pedig úgy, hogy a seprőre puha, száraz rongyot teszünk s felülről lefelé jól ledörzsöljük vele a tapétát. Nedves ronggyal semmiesetre sem szabad hozzányúlni, mert így csak elkenődik rajta a por. Különösen piszkos helyeket friss kenyérmorzsával dörgölhetünk le. Ronggyal nem szabad takarékoskodni. Mihelyt látjuk, hogy piszkos, újat veszünk elő.

Zsírfolt a tapétán

A zsírfoltot. benzinbe mártott puha ronggyal vesszük ki.

Penész a nedves falon

Nedves falon gyakran látunk penészfoltokat. Készítsünk oldatot 1 rész szalicilsavból és 5 rész spirituszból és kenjük be ezzel, vattapamacs vagy puha rongyocska segítségével a zöldes helyeket. Azonnal eltűnnek a foltok s az így kezelt fal hosszabb ideig penészmentes marad. Különösen olyan helyeken kövessük ezt az eljárást, ahol télen nem fűtünk s el akarjuk a fal penészedését kerülni.

Ha szöget akarunk tapétás falba verni,

Vigyáznunk kell, hogy fel ne szakítsuk a tapétát, mert az nagyon csúnya. Ezért az előre kimért helyeken hegyes, éles kis késsel apró keresztmetszést teszünk a tapétán, a középen kissé felemeljük a tapéta négy sarkát, s ezen a lyukacskán átdugjuk a szöget. Ha később a szöget kivesszük, egyszerűen vissza nyomjuk a tapétát a helyén s nem lehet észrevenni a lyukat.

Olajfestésről spirituszfoltot eltüntetni

Tegyünk egy kis ecetet az olajfestésű falra puha ronggyal óvatosan dörzsöljük szárazra.

Ha a falról le akarjuk venni az olajfestést,

készítsünk keveréket 2 rész szalmiákszeszből és 2 rész terpentinolajból és rázzuk, kavargassuk addig, míg az oldat fehér nem lesz, mint a tej. Ezt a keveréket kell felkenni az olajfestésű falra, ahonnan egy negyedóra mulya a festékkel együtt le lehet mosni. Tehetünk a keverékhez kevés ecetesszenciát is, ez különösen régi festéseknél ajánlatos.

Zsírfoltot a tapétából

úgy tüntethetünk el, ha itatós papirost teszünk rá és forró vassal átvasaljuk. De ez csak friss foltokkal szemben használ.

Mit főzzek holnap? Recept ötletek tőletek »»»

Képbeküldés iconElkészítetted? Oszd meg a fotót!
FavoriteLoading Kedvenceimhez adom

Ezeket olvastad már?

Erről jut eszembe....